EPA
Ekshumacija tela na području Izjuma

Ukrajina i Amerika dogovorile su se da će sarađivati i zajedno kažnjavati ratne zločine počinjene za vreme ruske agresije na Ukrajinu, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Ministar pravde SAD Merik Garland susreo se prekjuče u Vašingtonu s ukrajinskim državnim tužiocem Andrijem Kostinom. Sporazumeli su se da će obe zemlje učiniti sve da privedu pravdi ratne zločince. Kako piše u saopštenju američkog Ministarstva pravde, dve strane su potpisale memorandum o razumevanju, pa će zajedno procesuirati nepočinstva koja su se dogodila tokom rata u Ukrajini.

Vlada u Kijevu je prošle sedmice, posle povlačenja ruske vojske, saopštila da je u Izjumu, gradu na severoistoku zemlje, otkrila masovnu grobnicu. Prema tvrdnjama kijevskih vlasti, u masovnoj grobnici nalazilo se 440 tela, a na mnogima su bili vidljivi znaci mučenja.

Dogovor u Vašingtonu stiže nakon što je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski tokom vikenda pozvao na osnivanje međunarodnog suda za ratne zločine. On je predložio tribunal gde bi se sudilo onima koji su ubijali i mučili civile.

“U 21. veku su takvi napadi na civile nezamislivi i gnusni. Zalažemo se za kažnjavanje svih ratnih zločinaca. Pozivam na brzo formiranje međunarodnog tribunala koji će procesuirati zločine agresije”, napisao je Lipavski na “Tviteru”, zalažući se za neku vrstu haškog tribunala za Ruse.

Češka je predsedavajuća Evropskoj uniji, pa britanski dnevnik “Gardijan” ocenjuje da poziv za osnivanje međunarodnog krivičnog tribunala nije samo češki predlog, već da se može shvatiti kao politika Evropske unije.

Odmah posle otkrića u Izjumu, Ujedinjene nacije su najavile da će poslati tim da ispita šta se dogodilo, a šef evropske diplomatije Đuzep Borelj izjavio je da je “duboko šokiran” saznanjima iz Ukrajine.

– Neljudsko ponašanje ruskih snaga, sasvim protivno međunarodnom humanitarnom pravu i ženevskim konvencijama, mora odmah da stane – saopštio je Borelj.

Još oštrija je bila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je zatražila da se šef Kremlja Vladimir Putin suoči s međunarodnom pravdom zbog nepočinstava u Ukrajini.

Ministar Garland je postavio temelje za ovu saradnju još letos, kad je otputovao u Ukrajinu i započeo razgovore o procesuiranju odgovornih za mučenje i druga zlodela.

– SAD šalju jasnu poruku – ne možete se sakriti – poručio je Garland.

Već tada je administracija Džozefa Bajdena objavila da formira tim koji će istraživati ratne zločine u Ukrajini. Na čelo tog tima došao je Eli Rozenbaum, čuveni “lovac na naciste”. Rozenbaum je duže od 30 godina radio za Ministarstvo pravde, ulazio u trag u nacistima i deportovao ih iz Amerike.

Koji su izgledi da se sudi ruskim zvaničnicima i vojnicima kad je sigurno da Kremlj neće sarađivati u istrazi, jedno je od pitanja koje je Nacionalni javni radio postavio Rozenbaumu posle njegovog postavljenja na novu funkciju. Rozenbaum je odgovorio da se stvari ne dešavaju brzo, ali da su se “čak i vodeći ljudi u vlasti, poput Miloševića, suočili s pravdom”.

3 COMMENTS

  1. Kako bi bilo da prvo istrazite sta su ukrainci radili od 2014 do pocetka rats, a posle istrazite sta su American I radili u srbiji,libiji,iraku,Afghanistan u, pa onda obidjete masovne grobnice u canadi, vidite sta ja katolicka crkva uradila sa Abarigional decom, to je sta vi belosvedski zlocinci treba prvo da uradite.

  2. Da li je ovaj lovac na naciste istrazivap zlocine Amerike u IRAKU,SIRIJI.LIBIJI.AVGANISTANU Vjetnamu.Tamo su vrseni stravicni zlocini nad tim narodima.Taj tzzv Lovac na naciste treba da ispituje zlocine Ukrajinskih nacista i to Banderovaca,AJDARA AZOVA i drugih bratskih nacista prema ruskomnarodu u Ukrajini..Kakav lazni plan i propaganda.Ala Srebrenica.Racak.Markale.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here