Youtube
Ruski ledolomac na Arktiku

Izgledi za zajedničke rusko-kineske izazove američkim interesima na Arktiku su „noćna mora“ kojoj Vašington uopšte nije spreman da se suprotstavi, piše „Nešenel inetrest“.

„Arktik je region na koji američki političari retko obraćaju pažnju, ali koji igra ključnu ulogu u politici svetskih sila“, piše autor članka.

Prema njegovim rečima, zbog izmene klime u regionu otvaraju se nove ekonomske mogućnosti i velike svetske sile sve češće govore o svojim namerama da dominiraju regionom.

– Na nesreću američkih stratega, Vašington daleko zaostaje za svojim suparnicima – smatra autor članka i podseća da Obalska straža SAD, kao i kineska, ima samo dva ledolomca, dok ruska flota poseduje minimum 40 takvih brodova, s tim što će do 2035. godine imati 13 nuklearnih ledolomaca više. Američki stručnjak podseća da je Kina 2018. godine počela da se priprema za realizaciju svoje inicijative „Polarni put svile“.

Kako navodi autor članka, već sada je očigledno da je Kina, nakon što je dobila status posmatrača u Arktičkom savetu i sarađujući sa Rusijom u regionu, pokazala odlučnu težnju da postane važan igrač u „relativno ekskluzivnoj“ igri.

„Suprotstavljanje na Arktiku protivniku kao što je Rusija, povlači za sobom niz izazova, međutim perspektiva zajedničkog rusko-kineskog izazova američkim interesima u Arktiku je potencijalni tehno-triler i noćna mora, kome Amerika uopšte nije spremna da se suprotstavi“, navodi se u članku.

Autor dodaje da Arktik nije samo „potencijalni koridor za strateško suparništvo“ i „potencijalna platforma za pojačano rivalstvo između velikih sila“.

– Ta igra je već započeta i američki političari zaostaju za svojim kolegama iz drugih zemalja kada je reč o reakciji na tu pretnju – zaključio je američki stručnjak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here