commons.wikimedia/Shahram Sharifi
Iranski avion F-14

Izrael očekuje direktan napad Irana na južni ili severni deo zemlje u narednih 24 do 48 sati, objavio je “Volstrit džornal”, pozivajući se na izvor upoznat sa ovim pitanjem.

U izveštaju od četvrtka u kojem se pozivaju na osobu koju je informisalo iransko rukovodstvo, list navodi da još nije doneta konačna odluka, iako se razgovara o planovima za napad.

Takođe se kaže i da je jedan američki zvaničnik upoznat sa situacijom u četvrtak rekao da obaveštajni izveštaji Sjedinjenih Država ukazuju na iranski udar u roku od nekoliko dana, „verovatno na izraelskom tlu“.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da “zadržava pravo” da odgovori na izraelski napad i “kazni agresora”. Iranski predsednik Ebrahim Raisi takođe je obećao da će Izrael platiti “visoku cenu” za napad (na konzularno predstavništvo Irana u Damasku).

Američki mediji preneli su ranije, pozivajući se na iranske i američke obaveštajne izvore, da Iran planira da udari na desetine osetljivih ciljeva u Izraelu, uključujući energetsku infrastrukturu i razne druge objekte, koristeći balističke rakete i dronove koji nose eksploziv.

Potencijalni direktan napad Irana na teritoriju Izraela zahtevao bi odgovarajući odgovor, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galan američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu, navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva odbrane.

„Ministar odbrane (Izraela) je izrazio svoju posvećenost bezbednosti izraelskih građana, jer bi direktan iranski napad na izraelsku teritoriju zahtevao odgovarajući izraelski odgovor protiv Irana“, saopštilo je ministarstvo u četvrtak.

Galan i Ostin su razgovarali o spremnosti za mogući iranski napad, a Galan je svom američkom kolegi rekao da Izrael „neće tolerisati iranski napad na svoju teritoriju“.

Izrael je 1. aprila izveo vazdušni napad na konzularno predstavništvo Irana u Damasku, uništivši zgradu. Iranska Islamska revolucionarna garda saopštila je da je u napadu ubijeno sedam njenih pripadnika, uključujući dva komandanta. Sirijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je sledećeg dana da su u napadu takođe poginula četiri Sirijca, dok je 13 povređeno.

3 COMMENTS

  1. СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    РАЗУМ НЕКА ВЛАДА МЕЂУ ЉУДИМА
    ☦️☦️☦️

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here