Youtube/Rumoaohepta7
Lansiranje ruske balističke rakete "bulava"

Odluka SAD da izađu iz Sporazuma o otvorenom nebu dovela je do toga da se svet nađe u situaciji isto toliko opasnoj, kao Karipska kriza iz 1962. godine, piše “Nešenel interest”.

Između ostalog, izlazak iz Sporazuma o otvorenom nebu nastaviće proces uništenja režima kontrole nad naoružanjem između SAD i bivšeg SSSR koji je građen decenijama, smatra autor. Predsednik SAD Donald Tramp, navodi list, ubrzao je uništenje ovog režima.

Jednostrano je izašao iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i odbio da prihvati predlog predsednika Rusije Vladimira Putina da se za još pet godina produži novi Sporazum o smanjenju ofanzivnog naoružanja, čiji rok ističe u februaru 2021. godine.

Administracija Trampa je pogoršala situaciju, faktički razmišljaju o nastavku izvođenja nuklearnog testiranja u SAD prvi put od 1992. godine kako bi izvršili pritisak na Rusiju i Kinu i naterali ih da zaključe novi trilateralni sporazum o strateškom nuklearnom naoružanju. Takav korak će presuditi Sporazumu o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog testiranja i verovatno će izazvati novu trku u naoružanju, uveren je autor članka.

Ranije je nemački “Velt” pisao da bi SAD izgubile od raskida Sporazuma o otvorenom nebu, dok se za Rusiju ništa ne bi promenilo.

“Velt” navodi dva važna minusa za SAD prilikom izlaska iz sporazuma: vojska će izgubiti mogućnost da leti iznad ruske teritorije i neće moći da objavljuje i razgovara, putem diplomatskih kanala, o podacima koje dobijaju sa satelita.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here