commons.wikimedia
Američki ratni brod

Upozorenja američkih admirala da se Kina priprema za napad na Tajvan, kao i njihova podrška Ukrajini pred “ruskom pretnjom” mogu se smatrati znacima da Amerika “klizi u novi rat”, piše “Amerikan konzervativ”.

Po mišljenju autora članka, Amerikanci moraju ozbiljno da shvataju takve izjave političara i viših vojnih zvaničnika, imajući u vidu događaje od pre 80 godina.

Autor podseća da je od početka 1920-ih godina do početka rata sa Japanom Pacifička flota SAD svake godine održavala vojne vežbe tokom kojih je uvežbavan obračun sa potencijalnim protivnikom. Posle manevara flota se obično vraćala u baze na Zapadnoj obali, ali su joj 1940. godine naredili da ostane u luci Perl Harbor.

“Nema sumnje da je odluku da flota ostane na Havajima doneo predsednik Frenklin Ruzvelt. Načelnik štaba Ratne mornarice SAD Harold Stark nekoliko puta ga je upozoravao na rizik da bude uvučen u rat na dva fronta sa Japanom i Nemačkom”, napominje izdanje.

Kako je istorija pokazala, prisustvo američke flote u Perl Harboru nije sprečilo napad Japana 1941. godine, a zatim je usledila kapitulacija SAD u bici za Korehidor (bitka za ovo ostrvo je jedna od odlučujućih u Filipinskoj operaciji, a osvajanje ostrva od strane japanske vojske 1942. godine je bilo poslednja faza osvajanja severnih Filipina).

Na osnovu gore navedenog, autor ističe da će upotreba vojne sile protiv Kine i Rusije zahtevati od SAD da angažuju i svoje i savezničke kopnene, vazdušne i morske snage.

“Međutim, Amerikanci nisu ništa bolje spremni za tu misiju nego u vreme Perl Harbora”, priznaje on.

Samo je Japan do sada obnovio deo svoje nekadašnje vojne moći, ali njegovo pridruživanje hipotetičkom ratu protiv Rusije i Kine čini se kao “nešto fantastično”. U svakom slučaju azijske zemlje žele da sa Pekingom uspostave dijalog, a ne da vode destruktivni regionalni rat, navodi se u članku.

Vašington i njegovi NATO saveznici su napokon shvatili da se ne treba plašiti “šake vojnika u zelenim uniformama”, već visokotehnološke ofanzive ruske kopnene vojske uz primenu konvencionalnog naoružanja. Ako ona počne, biće je nemoguće zaustaviti, zaključio je autor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here