Američki ministar: Tramp će sa zadovoljstvom uvesti dodatne carine Kini 

Vestionline
0
Tanjug/AP

Američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio je da će predsednik SAD Donald Tramp “sa zadovoljstvom” uvesti nove uvozne takse Kini, ako s predsednikom te zemlje Si Ðinpingom ne uspe da postigne trgovinski dogovor na predstojećem samitu G20 u Japanu.

– Postignut je veliki napredak i mislim da je 90 odsto sporazuma bilo dogovoreno. Kina je osporavala neke stvari, ali su zahtevi Pekinga odbijeni – kazao je Mnučin za CNBC, prenosi Glas Amerike.

Američki predsednik već je doneo odluku da se uvedu tarife na kinesku robu iz uvoza vrednu 200 milijardi dolara, a najavljuje i da će, ako ne bude dogovora, uvesti i dodatne carine na robu vrednu 325 milijardi dolara – čime bi bili obuhvaćeni bukvalno svi proizvodi koje Kina izvozi u SAD.

– Prekinuli smo pregovore – kazao je Mnučin i istakao da sve dalje zavisi od Trampovog susreta sa Sijem u Osaki na samitu G20 krajem juna, prenosi Tanjug.

Mnučin je naveo da će dogovor sa Kinom biti postignut “ako ona to zaista želi, a ako ne – da će se nastaviti sa uvođenjem tarifa”.

Peking i Vašington pregovaraju već mesec dana o trgovinskom sporazumu, ali dogovora nema.

Međunarodni monetarni fond je ranije upozorio da bi spor Kine i SAD oko tarifa mogao da smanji globalni ekonomski rast u 2020. za pola procentnih poena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here