EPA
Oleksandr Sirski

Ukrajinski vojnici ne veruju novom glavnokomandujućem Aleksandru Sirskom nakon predaje Avdejevke, smatra penzionisani potpukovnik američke vojske Danijel Dejvis.

– Ukrajinska strana je sada uzdrmana. Imaju unutrašnje političke nesuglasice, izgubili su popularnog glavnokomandujućeg Zalužnog, a sada je tamo čovek kome ne žele da veruju, koji je rekao da će držati grad (Avdejevku), a dva dana kasnije ga više nema. Vidite da je njihovo samopouzdanje poljuljano – rekao je on.

Prema njegovim rečima, za Oružane snage Ukrajine nastala je strašna situacija u taktičkom i operativnom smislu. Istovremeno je dodao da ruska vojska ima municiju, dronove, avione i PVO sisteme neophodne za dalja borbena dejstva.

– Zapad je želeo da oslabi Rusiju, ali se kao rezultat toga dešava suprotno: ona jača u diplomatskim, ekonomskim i vojnim odnosima – zaključio je Dejvis.

Podsećamo, Avdejevka se nalazi u DNR, severno od Donjecka. Ukrajinske Oružane snage pretvorile su grad u moćno utvrđeno područje. Osvajanje grada omogućilo je da se linija fronta udalji od Donjecka i da se značajno zaštiti od neprijateljskih napada.

Ministar odbrane Sergej Šojgu podneo je u subotu raport predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kojem ga je obavestio o potpunom preuzimanju Avdejevke pod rusku kontrolu. Predsednik je čestitao ruskoj vojsci na ovom uspehu i važnoj pobedi.

Pre toga je ukrajinska komanda saopštila da je naredila snagama da se povuku sa položaja na jugu Avdejevke posle višemesečnog oružanog otpora. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je među razlozima za predaju ovog naselja naveo nedostatak dovoljne pomoći sa Zapada i veštačku nestašicu municije.

1 COMMENT

  1. НАРАВНО
    СВЕ ИМА ДА ПРЕДА
    И ПОТПИШЕ КАПИТУЛАЦИЈУ

    СЛАВА БОГУ☦️НА ВИСИНИ
    СЛАВА РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here