Tanjug
Metju Palmer

Imenovanje Metjua Palmera za specijalnog predstavnika američkog državnog sekretara za Balkan ozbiljno je shvaćeno u svim kabinetima, od Brisela, preko Balkana do Moskve. Međutim, različito se tumače američke namere i obim delovanja. Za početak, treba razborito priznati da je nagli politički ofanzivni povratak SAD zapravo rezultat zakasnelog američkog spoznavanja ozbiljnosti ruskog prisustva u ovom regionu tek kada su ugroženi i američki interesi, piše Al Džazira Balkans.

Rusko delovanje ugrozilo “projekat Kosovo”

Dugogodišnje zapostavljanje Balkana i prepuštanje (kao evropski problem) na brigu neefikasnim evropskim saveznicima, kao i činjenica da sa Dejtonskim sporazumom i stvaranjem nezavisnog Kosova ova krizna žarišta nisu rešena, dovelo je do toga da Vašingtonu promakne sistematično i temeljno rusko uvlačenje u region (ekonomsko, političko, medijsko, obaveštajno).

Alarm je upaljen pošto je rusko delovanje ugrozilo “projekat Kosovo” i nastavak procesa širenja NATO-a na BiH.

Američku zabrinutost za interese indicira i to što je o ovim pitanjima krajem septembra raspravljao Odbor za oružane snage američkog Senata na saslušanju o stanju u oblasti bezbednosti u Jugoistočnoj Evropi. Zaključak Odbora je „da je neophodan jači angažman SAD u regionu, jer nestabilan i konfliktan Balkan podriva američku nacionalnu bezbednost i diplomatsko povlačenje bi bilo veliki američki poraz“.

Beogradski analitičar i poznavalac američke politike Milan Mišić naglašava da je u Palmerovim izjavama da će “Vašington pospešivati uključivanje Zapadnog Balkana u evroatlantske institucije” zapravo skrivena poruka za Beograd.

– Iako je Palmer do sada izjavljivao da SAD prihvataju srpsku neutralnost i da ulazak neke zemlje u NATO pre nego što postane članica EU nije uslov, to je ipak uslov koji se prećutno podrazumeva – kaže Mišić.

“Kosovo završena stvar u kojoj još samo detalje treba rešiti”

Analitičari aktuelne spoljne politike SAD tvrde kako je sada BiH američki prioritet u regionu zbog ugrožene perspektive NATO-a, a da je rešenje kosovskog pitanja drugi i lakši zadatak. Kosovo se smatra “završenom stvari u kojoj su ostali da se reše samo detalji”, dok je fokus na BiH zbog aktivnog ruskog podrivanja politike Saveza. Na već pomenutom Odboru za oružane snage Senata SAD čula se preporuka da bi „SAD sada trebalo da udvostruče napore u BiH upravo zbog ruskog uticaja.“

Ekspert Dejmon Vilson na Odboru je tvrdio da je „Rusija manje fokusirana na održavanje svog ograničenog uticaja u regionu, a više na narušavanje američkog uticaja ometanjem procesa integracija BiH u NATO i EU“.

Deo učesnika čak se složio da se „ne može zamisliti novi konflikt na Kosovu, ali da je sukob u BiH moguć”.

 

3 COMMENTS

  1. matiju palmer
    bili ste u bosni dali znas kako je milosevic poredao natovce na mostu sretniste da ste ih izvukli zive
    ali ako ponovo dodete u bosnu necete tako lako izaci preporucujem americkim vojnicima da ostanu kod svoje kuce pored svoje zene i dece jer srbin uz pjesmu i muziku u vatru skace tesko onom ko se usudi da ga doceka nece si majku videti

  2. E kauboju ne brini i Srbija ima tu svoj doprinos:gradi vam put do Sarajeva da ne morate angažovati pešadiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here