EPA/Yuri Kochetkov
Ruski bombarderi Tu-95MS (Foto: Arhiva)

Ruski strateški bombarderi Tu-95 (prema klasifikaciji NATO-a Bear (medved)) izvode “rutinske” letove kod obala Aljaske i time stvaraju zabrinutost kod američkih vazduhoplovnih snaga.

Portal “19FortyFive”, pozivajući se na poručnika Dejvida Krama, piše da su zbog ruskih aviona prošle godine poletali američki lovci F-22 “Reptor”, kao i avioni dugog dometa E-3.

Usled toga, jedinice koje se nalaze na Aljaski suočavale su se sa ozbiljnim opterećenjem. Vojna komanda traži načine da severnim jedinicama olakša rad. Konkretno, radi se o slanju lovaca F-16, čija multifunkcionalnost omogućava da prate ruski Tu-95.

– Jasno je da Rusija pokušava da povrati svoj uticaj na svetskoj pozornici. To je takmičenje velikih sila – rekao je šef severne komande Oružanih snaga SAD, general Glen van Herk, istakavši da je presretanje ruskih aviona postalo mnogo teže.

Tu-95 je strateški bombarder-nosač raketa. Predviđen je za rešavanje udarnih zadataka uništavanja najvažnijih meta u udaljenim vojno-geografskim rejonima i u dubokoj pozadini kontinentalnih pozornica vojnih dejstava uz primenu nuklearnog raketnog oružja.

Tu-95 napravljen je u jeku hladnog rata kao odgovor na stvaranje američkog bombardera “Konver B-36”. Avion je napravljen sa turbopropelerskim motorima, jer su u to vreme samo oni omogućavali da se dostigne domet leta od 12.000 kilometara. Serijska proizvodnja aviona započeta je 1955. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here