wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
U LUCIDNOM LETU: Ruski suhoj

Ruski avion Su-27 najbolji je lovac četvrte generacije na svetu, piše američki portal “1945”.

Prednosti lovca Su-27, napravljenog pre oko 40 godina kao konkurenta američkim lovcima F-15 “Igl” i F-14 “Tomket”, predstavljaju naoružanje, domet, brzina i pokretljivost.

Autor članka podseća da je ovaj ruski avion napravljen u nekoliko verzija. Između ostalog, postoji Su-27M sa poboljšanom avionikom i palubna verzija – Su-27K (Su-33) za nosač aviona “Admiral Kuznjecov”.

Časopis uverava da Su-27, ostajući lovac četvrte generacije, gubi u neprimetnosti u odnosu na američke avione pete generacije F-22 “Raptor” i F-35 “Lajtning II”.

“Međutim, on ima moćne motore sa vektorom potiska i može izvesti neke manevre koji bi mogli da predstavljaju problem za američke nevidljive lovce”, konstatuje se u članku.

Su-27 je borbeni avion i jedan od najboljih boraca četvrte generacije na svetu. Ima visoku dugotrajnost i veliki kapacitet za oružje, ali mu je slabost nedostatak mogućnosti izbegavanja radara.

Autor dodaje i da ovaj “suhoj” nije imao dovoljno borbi da bi se procenile njegove karakteristike u slučaju borbe jedan na jedan sa drugim borbenim avionima, ali američki planeri ga moraju ozbiljno shvatiti prilikom razmatranja vojnih vazdušnih mogućnosti Rusije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here