pixabay.com
Američki vojnici

Američka vojska skratila je vreme potrebno za aktiviranje artiljerijskih sistema na 20 sekundi zbog zabrinutosti u vezi sa Rusijom i Kinom, saopštio je portal “Brejking difens”.

Prema podacima portala, sateliti i bespilotne letelice omogućavaju da se operativno proračunaju koordinate meta i da se predaju artiljerijskim sistemima. S tim u vezi, tokom nedavnih vežbi na poligonu Juma vreme između otkrivanja i prenosa koordinata iznosilo je manje od 20 sekundi.

Kako je izjavio general Majk Mari, u slučaju borbenih dejstava protiv Iraka “normalno je da od detektovanja mete do ciljanja u nju prođe 10 minuta”. S druge strane, ako je reč o neprijateljima jednakim Americi, kao što su Rusija i Kina, 10 minuta je predugo.

“Brejking difens” navodi da će SAD u cilju određivanja lokacija meta već na jesen početi da koriste komercijalne satelite iz niske Zemljine orbite, dronove MKu-1C “Grej igl” i kopnene senzore, čiji će se podaci uz pomoć veštačke inteligencije obrađivati u Združenoj bazi Luis-Makord u državi Vašington.

Prema saopštenju portala, u svojstvu artiljerijskog sistema biće testirana samohodna haubica M109, MKu-1C “Grej igl” ili neka kopnena platforma.

Za funkciju satelita za nišanjenje pogodan je projekat Starlink Ilona Maska, koji bi trebalo da obezbedi čitavu Zemlju širokopojasnom internet vezom. Realizacija projekta je započeta u februaru 2018. godine. Ukupno je planirano lansiranje oko 12 hiljada satelita i još 30 hiljada satelita bi trebalo da bude lansirano u orbite sa visinama od 328 do 580 kilometara. Spejks Iks je procenio troškove projekta na 10 milijardi dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here