EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Profesor na američkom Univerzitetu Džon Hopkins Alon Ben Meir poručio je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da ne pokušava da imitrira turskog predsednika Erdogana i postavlja ultimatime opoziciji, ukoliko želi da očuva demokratski integritet.

Kako navodi taj medij, Ben Meir preporučuje premijeru Kurtiju da se ponaša u skladu sa demokratskim principima, kada je reč o odnosu prema opoziciji.

– Opoziciona stranka DSK složila se da glasa za Vjosu Osmani i Kurtiju je bilo mnogo pametnije da ne preti izlaskom na nove izbore, samo zato što se ostale opozicione partije, nisu složile sa njegovim stavovima – rekao je Ben-Meir.

Stručnjak za region Balkana Ben Meir dodaje da Kurti mora da očuva integritet demokratskog lidera.

– Da bi sačuvao demokratski integritet Kosova, premijer ne sme da postavlja ultimatume, koji podrivaju princip saglasnosti na kome se zasniva demokratija. Kurti ne bi trebalo da oponaša Erdogana iz Turske i da koristi parlament kao ‘plastelin’, da bi glasao o zakonima koji njemu odgovaraju – dodao je Ben Meir.

Profesor Univerziteta Džon Hopkins osvrnuo se i na predložene izmene Zakona o izborima na Kosovu.

– Omogućavanje kosovskim stanovnicima koji žive u inostranstvu da glasaju u diplomatskim predstavništvima imao bi uticaj i na opozicione stranke. Kurti mora da napravi izmene Zakona o kojima će se prethodno raspravljati u parlamentu i postići konsenzus sa civilnim društvom. Česti parlamentarni izbori na Kosovu podsećaju me na ono što se trenutno događa u Izraelu. Problem je što na izborima učestvuje mnogo stranaka i sve dok cenzus na Kosovu bude 5 odsto, to će omogućavati da veći broj partija bude zastupljen u parlamentu. Lek je, po mom mišljenju, podizanje cenzusa na 10 odsto, što će primorati manje stranke, koje dele slične stavove, da se ujedine i formiraju veće partije – zaključuje Ben-Meir.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here