pixabay.com

Američki proizvođač čokolade Herši (Hershey) suočen je u matičnoj zemlji s tužbom potrošača koji tvrdi da njegove tri tamne čokolade sadrže štetne količine teških metala, prenose britanski mediji.

Njujorčanin Kristofer Lazazaro podigao je tužbu protiv Heršija, tvrdeći da je kompanija obmanula potrošače budući da nije navela koliko otrovnog olova i kadmijuma sadrže njene tri tamne čokolade, piše BBC.

Lazazaro tvrdi da ne bi kupovao Heršijevu Special Dark Mildly Sweet Chocolate, Lily’s Extra Dark Chocolate 70% Cocoa i Lily’s Extreme Dark Chocolate ili bi želeo da plati nižu cenu da mu je ta informacija bila poznata.

U predloženoj kolektivnoj tužbi zatražio je najmanje pet miliona dolara odštete.

Herši nije odmah odgovorio na zahtev da komentariše tužbu, a nisu je komentarisali ni Lazazarovi advokati, napominje BBC.

Neka istraživanja sugerišu da antioksidansi i relativno niski nivoi šećera u tamnoj čokoladi mogu da pomognu u prevenciji bolesti srca.

No, Lazazaro se u tužbi poziva na nedavna otkrića američkog časopisa Consumer Reports (CR), koji je testirao 28 tamnih čokolada na olovo i kadmijum.

Utvrdili su da svih 28 čokolada sadrži teške metale, ali njih 23, uključujući čokolade Heršija, Godive i Lindta, sadrži potencijalno štetne nivoe olova, kadmijuma ili oba metala, ako se konzumira 28 grama dnevno.

Heršijeva Special Dark i Lily’s 70% sadrže visok nivo olova, a Lily’s 85% visok nivo olova i kadmijuma.

„Svaka vrsta hrane može da sadrži teške metale ako su prisutni u tlu u visokoj koncentraciji”, tumači za BBC nutricionistkinja Šiba Majmudar.

„Nijedan zakon o hrani trenutno ne određuje testiranje svih serija prehrambenih proizvoda – dok vam ne pozli. Može se reći da toksini u hrani uopšteno nisu bezbedni, ali čoveku uvek padne na pamet slogan ‘potrošaču, oprez’”, dodala je Majmudar.

Herši je kupio proizvođača slatkiša s niskim udelom šećera Lily’s u aprilu prošle godine.

1 COMMENT

  1. Kako nema zdravstvenih kontrola za proizvode u americi? U evropskoj uniji kontrolisu cak brzinu puzeva pri prelazu autoputa…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here