EPA
Vladimir Putin i Donald Tramp

Već dugi niz godina Sjedinjene Američke Države smatraju državljane Rusije rođene na Južnim Kurilima rodom iz Japana, navodi se u pravilima za dobijanje zelenih karata, objavljenim na sajtu Stejt departmenta, piše japanski list „Hokaido šimbun“.

„Lica rođena na ostrvima Habomai, Šikotan, Kunašir i Iturup vode se kao državljani Japana. Lica rođena na Južnom Sahalinu vode se kao državljani Rusije“, stoji u uputstvu onima koji žele da učestvuju u programu „Dajversiti viza“.

Program „Dajversiti viza“ pokrenut je 1990. godine i svake godine odabira 55 hiljada imigranata koji mogu da se presele u Sjedinjene Američke Države sa porodicom. Da bi se dobila viza i kasnije zelena karta, mora se imati određeni nivo obrazovanja i znanje engleskog jezika. Državljani Rusije nisu mogli da igraju lutriju od 2005. do 2010. godine, ali od tada je priliv emigranata iz Rusije u Sjedinjene Američke Države opao i Rusi ponovo mogu da učestvuju u programu.

Moskva i Tokio nisu potpisali mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata. Japan pretenduje na ostrva Južnog Kurilskog grebena – Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, oslanjajući se na bilateralni Sporazum o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Vašington, kao i Tokio, smatra Južne Kurile delom Japana.

Stav Rusije je da su Južni Kurili postali deo SSSR-a nakon Drugog svetskog rata i ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajući međunarodno-pravni oblik, ne može se osporiti.

Rusija: Amerikanci da nauče svoje granice

​U saopštenju ruskog MIP-a je takođe istaknuto da sada američki Stejt department dovodi u sumnju ishode Drugog svetskog rata i „podstiče revanšizam“.

„Znajte svoje granice i ‘crvene linije’“, naglasilo je rusko Ministarstvo.

Ranije je japanski list „Hokaido šimbun“ napisao da Sjedinjene Američke Države već dugi niz godina smatraju državljane Rusije rođene na Južnim Kurilima rodom iz Japana, što je navedeno u pravilima za dobijanje zelenih karata, objavljenim na sajtu Stejt departmenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here