Američki radar naljutio Kineze

0

Postavljanje američkog radara "X-band" izazvalo dodatnu napetost između Kine i Japana (Foto: Ilustracija)
 

Japan, saveznik SAD, izrazio je zabrinutost zbog postupaka Kine u Istočnom kineskom moru, gde je u toku spor između dve zemlje povodom kontrole nad grupom nenaseljenih ostrva.

 

Japansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je radarski sistem "X-band" isporučen pre dva dana u američko postrojenje za komunikacije u Kjotu, na zapadu zemlje. Radar bi trebalo da bude operativan do kraja godine.

 

"Susedne zemlje koje se zalažu za razmeštanje protivraketnih sistema u azijsko-pacifičkom regionu i za jednostranu bezbednost ne doprinose srateškoj stabilnosti i uzajamnom poverenju u regionu", rekla je na konferenciji za novinare portparol Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

 

Ona je dodala da takvi potezi "ne doprinose miru i stabilnosti na severoistoku Azije".

 

Države ne bi trebalo da koriste izgovore i narušavaju bezbednosne interese drugih zemalja, rekla je Hua i ocenila da je situacija "duboko zabrinjavajuća".

Američki ministar odbrane Čak Hejgel izjavio je da će dva mornarička razarača opremljena protivraketnim odbrambenim sistemima biti razmeštena u Japanu do 2017. godine zbog provokacija iz Severne Koreje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here