wikipedia.org/Matthew D. Williams
Razarač američke mornarice (Foto: Arhiva)

Američki vojni brod prošao je kroz Tajvanski moreuz u sklopu rutinske vojne aktivnosti, kako je navela mornarica SAD, ali je manevar izazvao negodovanje Kine.

U proteklih nekoliko godina američki vojni i brodovi drugih članica NATO poput Velike Britanije i Kanade prolazili su kroz moreuz izazivajući negodovanje Kine, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije.

U saopštenju američke vojske navodi se da je raketni razarač “Čang Hub” klase “Arli Burk” prošao kroz moreuz.

“Prolaz razarača ‘Čang-Hun’ kroz Tajvanski moreuz iskazuje posvećenost SAD na slobodan i otvoren indo-pacifički region”, navodi se u saopštenju.

Portparol kineske Ambasade u Vašingtonu Liju Pengju rekao je da je Kina čvrsto protiv ovog manevra i od SAD je zatražio da “hitno prekine sa izazivanjem problema, eskalacijom tenzija i narušavanja mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza”.

“Američki vojni brodovi česti pokazuju snagu u ime sprovođenja slobode navigacije i time ne doprinose otvorenosti i slobodi regiona. Kina će ostati u stanju visoke pripravnosti kako bi u svako vreme odgovorila na sve pretnje i provokacije i odlučno će čuvati svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet”, naglasio je Pengju.

1 COMMENT

  1. И….Кино…шта се дешава,купује вас америка полако.Ви да сте прошли , они би вас напали.Која љутња.Само приће.А провокације су приказ ваше неспособности да одбраните своје.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here