Tanjug
Kristofer Hil, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić

Uprkos svetskoj krizi i spoljnopolitičkim izazovima Srbija krupnim koracima grabi napred i razvija privrednu saradnju s najvećim ekonomijama sveta. Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić primili su privrednu delegaciju koju su sačinjavali predstavnici 20 velikih kompanija iz SAD.

Predsednik Vučić istakao je da je Srbija prvi put posle 20 godina, ugostila američku privrednu delegaciju.

– Razgovarali smo o jačanju saradnje i o novim partnerstvima, jer je Srbija pokazala ne samo da je pouzdan partner velikih korporacija koje godinama uspešno posluju u našoj zemlji, već i stabilna ekonomija koja predstavlja odličnu investicionu i poslovnu destinaciju. Dobro nam došli, dragi prijatelji – poručio je Vučić predstavnicima kompanija koje svoj američki san nameravaju da ostvare i u Srbiji.

Na sastanku s nekim od najvećih američkih globalnih korporacija predsednik je razgovarao o daljem jačanju i razvoju ekonomske saradnje, novim strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u oblastima energetike, informacionih, komunikacionih i zelenih tehnologija. Vučić je istakao da su gosti pokazali interes za strateškim poslovnim partnerstvom, što je od velikog značaja za našu zemlju i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabilne ekonomije i poželjnog poslovnog partnera.

Iskoristili šansu

– Srbija je u novim tehnologijama na vreme uvidela razvojnu šansu i zato smo ubrzano ulagali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog ambijenta – poručio je Vučić i posebno se zahvalio Dejvidu de Falku iz Ministarstvu trgovine SAD, koji je zahvaljujući svom poslovnom iskustvu prepoznao Srbiju kao odličnu za investicije.

Predsednik je istakao da Američke kompanije već dugo i uspešno posluju u Srbiji i zapošljavaju 30.000 naših ljudi. On je dodao da je samo u prvih osam meseci ove godine ukupna robna razmena između Srbije i SAD dostigla 854,6 miliona dolara, što predstavlja povećanje od čak 45,6 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Ovaj trend prati i rast srpskog izvoza od 28,2 odsto.

Ozbiljna preporuka

Predsednik je posebno naglasio da poslovanje svetski poznatih korporacija imena u Srbiji, kao što su CISCO, DELL, IBM, ORACLE, ali i drugih, predstavlja ozbiljnu poslovnu preporuku za našu zemlju.

Srpski državni vrh i gosti iz Amerike saglasili su se da što pre treba krenuti sa konkretizacijom saradnje u brojnim oblastima u kojima su definisani neiskorišćeni potencijali, kao i da su u tom cilju neophodni češći susreta privrednika Srbije i SAD, kako bi se realizovali projekti od obostranog interesa.

AMBASADOR HIL: Ključna zemlja Evrope

Američku delegaciju predvodio je ambasador u Beogradu Kristofer Hil koji je Srbija ove godine označio kao ključnu investicionu destinaciju u Evropi. On je istakao da su američke kompanije u Srbiji uložile preko četiri milijarde dolara s velikim potencijalom za dalji rast.

Razvojni centar u Beogradu

Najavu ekspanzije američkih kompanija u Srbiji predstavljala je i nedavna vest da bi do kraja godine američka kompanija Rivian, koja proizvodi električna terenska vozila, trebalo da u Beogradu otvori razvojni centar u kom bi za početak zaposlila 200 inženjera.

Rivian ima nekoliko filijala u SAD, ali i po jednu u Holandiji i Velikoj Britaniji. Srbija će izvesno postati treća evropska destinacija Riviana, pošto je ova kompanija već raspisala konkurs u kom nudi posao visokokvalifikovanim inženjerima u budućem razvojnom centru u Srbiji. Prilikom boravka u Njujorku, predsednik Vučić najavio je da će Rivian u narednoj fazi otvoriti do 1.000 radnih mesta.

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Vladimir Popović ispričao je da je imao nekoliko sastanaka s predstavnicima Riviana, a da nije ni znao ko su oni.

– Kada su došli u Srbiju, želeli su da vide sa kim imaju posla, bili su na Mašinskom fakultetu, ali i na Elektrotehničkom i Fakultetu organizacionih nauka. Hteli su da vide da li imamo kadrove za njih i bili su baš zadovoljni onim što su saznali – ispričao je Popović koji je istakao da se obradovao kada je saznao da je Rivian odlučio da dođe u Srbiju, jer će to omogućiti ostanak u zemlji mladim stručnjacima koji su možda planirali da odu iz Srbije.

Popović veruje da će Rivian otvariti i fabriku u Srbiji, jer se o tome razgovaralo na sastancima na fakultetu, a poseta 20 kompanija iz SAD predsedniku i premijerki Srbije otvara vrata za dalje investicije.

Posao za sve inženjere

Dekan Vladimir Popović kaže da studije godišnje na Mašinskom fakultetu završi oko 300 inženjera, i da oni više ne odlaze iz Srbije.

– Nekada je polovina odlazila, ali se sve promenilo otvaranjem razvojnih centara. Nemački ZF
je bio prvi u Pančevu, a onda su ga sledili Continental, Brose , i drugi. Sada postoji potreba da obrazujemo više inženjera nego što u ovom trenutku možemo – kaže Popović.

Kosovo bez šanse u UN

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Priština ne želi da uđe u UN kao pridruženi član poput Palestine, ali da nema mogućnosti da stekne punopravni status.

On je naveo da je Srbija promenila odnos snaga u UN kada je reč o broju zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova.

– U Generalnoj skupštini UN, od 193 članice, Kosovo ne može da dobije više od 83 glasa. Naime, i tu ima različitih slučajeva, pošto četiri četiri zemlje jesu priznale Kosovo, ali ne glasaju za njega u međunarodnim organizacijama. Ima i zemalja koje menjaju stav svakih šest meseci. Glavno je da Priština nema više glatku većinu u UN, a pri tome odluka o članstvu u UN mora da prođe Savet bezbednosti i zato je za veoma važna pozicija Rusije i Kine, kako bi eventualno stavile veto – rekao je Dačić.

On je naglasio da se ne može odvojeno posmatrati pitanje Rusije, Ukrajine, Kosova, Saveta Evrope i UN.

– Zato kažem da mora da postoji paket za Srbiju, koji bi pre svega polazio od Kosova, ali nismo dobili nikakav predlog koji bi bio osnova za razgovore – rekao je Dačić i ocenio da Srbiju čeka težak diplomatski hod.

Sačuvaćemo sva radna mesta

Odličan uvod sastanku predsednika i premijerke s kompanijama iz SAD dala je Američka privredna komora u Srbiji, koja je pozdravila je izbor nove vlade Srbije i istakla da je za pravi odgovor na krizu važna saradnja privrede i države na daljem sprovođenu reformi.

– Svaka oblast u kojoj sprovedemo reforme, bilo da je u pitanju borba protiv sive ekonomije, optimizacija ili usklađivanje sa EU regulativom, direktno će omogućiti da smanjimo efekte krize. To je za srpsku privredu važno, jer dalje podstiče stabilno i održivo poslovanje, postojeće i nove investicije i radna mesta – navedeno je iz Američke privredne komore u Srbiji.

Ovo poslovno udruženje okuplja više od 225 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su u Srbiju investirale više od četrnaest milijardi evra i zapošljavaju oko 100.000 građana Srbije.

Predsednik ove komore Stefan Lazarević je rekao da će uprkos krizi u svetu američke kompanije nastaviti da ulažu u postojeće firme i očuvati radna mesta u Srbiji. On je istakao i da su velike kompanije iz SAD sve više zainteresovane za ulaganja u Srbiji uz objašnjenje da je reč o tehnološkim firmama, kao i onim iz oblasti infrastrukture i energetike.