Tanjug/AP

Libanski pokret Hezbolah saopštio je da je danas gađao dva vojna položaja u severnom delu Izraela, kao odgovor na napade na “domove civila u južnom delu Libanu” gde su tokom protekle noći poginule tri osobe, među kojima dva borca tog pokreta.

Borci Hezbolaha „sproveli su složen napad, koristeći eksplozivne bespilotne letelice i rakete na navođenje, na štab vojne komande Al Manara i na skup snaga 51. bataljona brigade Golani“, navodi se u saopštenju libanskog islamističkog pokreta.

Od početka rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze 7. oktobra, svakodnevna je razmena vatre između izraelske vojske i Hezbolaha koji tvrdi da time podržava palestinski islamistički pokret.

Proiranski Hezbolah, koji ima arsenal raketa i preciznih projektila, gađa izraelske vojne položaje i lokalitete u blizini granice, a Izrael odgovara bombardovanjem ciljeva na libanskoj teritoriji, uglavnom na jugu, uključujući i ciljane napade na zvaničnike Hezbolaha i Hamasa.

Sukobi su tokom ove nedelje intenzivirani. Izrael je napadao sve dublje u libansku teritoriju, a Hezbolah je odgovorao složenijim napadima na izraelske vojne položaje na severu zemlje.

Za gotovo sedam meseci prekograničnog ratovanja, najmanje 385 ljudi, uključujući 254 borca Hezbolaha i 73 civila, ubijeno je u Libanu, prema podacima AFP.

Na izraelskoj strani, prema navodima vojske, ubijeno je 20 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here