Američki Senat usvojio rezoluciju o Srbiji

0

"Senat čestita narodu Srbije na opredeljenju za demokratiju, slobodno tržište, toleranciju, nediskriminaciju i vladavinu prava", ištiče se u rezoluciji, čiji je tekst predložili senatori Džordž Vojnovič, Džon Keri, Ričard Lugar, Džin Šahin i Bendžamin Kardin.

 

Američki senat čestitao Srbiji na kandidaturi za članstvo u EU
 

Senat podseća da SAD na EU gledaju kao na izvor stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta za celu Evropu i svet i, stoga, ohrabruje Brisel da ostane aktivno angažovan sa svim zemljama Zapadnog Balkana u pogledu njihovih aspiracija prema evropskim integracijama.

U tom smislu, tekst rezolucije ukazuje na Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, u kome je EU iskazala spremnost da u potpunosti integriše Srbiju u glavne evropske političke i ekonomske tokove. Senat, takođe, poziva vladu Srbije da pojača napore na hvatanju preostalih haških optuženika, Gorana Hadžića i Ratka Mladića, i njihovom prebacivanju u Hag, kao i da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Uz isticanje da je demokratski izabrana vlada Srbije opredeljena da regionalne sporove rešava diplomatijom i pod okriljem međunarodnog prava, Senat u rezoluciji pozdravlja odluku demokratski izabrane Vlade Srbije da se 2006. godine pridruži programu NATO-a Partnerstvo za mir.

Senat je odao priznanje saradnji Vlade Srbije i Vlade SAD po pitanjima kao što su demokratizacija, borba protiv krijumčarenja droga i terorizma, zatim, borba za ljudska prava, kao i regionalna saradnja i trgovina. U tekstu rezolucije podseća se da se ove godine navršava puna decenija napora Srbije da se reintegriše u Evropu i globalnu
zajednicu što, kako se ističe, uživa američku podršku, čiji deo je bila i poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here