pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Sjedinjenim Američkim Državama se nastavlja razvoj raketa koje će opremiti lovce na nosačima i druge letelice.

Termin “antiradar” znači da je raketa usmerena na opremu koja emituje radio talase, tj. za radarske sisteme. Upravo takav kompleks u svom sastavu ima ruski protivvazdušni raketni sistem S-400.

AGM-88E je izuzetno ujedinjen, ali AGM-88G ima drugačiji raspored i opremu. Kućište je monolitno, a prečnik mu je 290 mm. Sa spoljašnje strane se mogu videti oklopi koji se nalaze sa strane, a od aviona se mogu naći samo repna kormila.

Izgled ima neke promene: U odeljku za glavu nalazi se bojeva glava za navođenje, a preostali prostor zauzima motor. Kormila se postavljaju pored aparata za mlaznice.

AARGM-ER zadržava isti GOS koji se može naći u AARGM-u, ali su uređaji drugačije postavljeni zbog karakteristika kućišta. Ostala oprema uključuje satelitsku, kao i inercijalnu navigaciju i režim autopilota.

Projektil pronalazi metu putem radio signala koji dolaze iz nje. Aktivni radar počinje da radi već u poslednjoj fazi leta. GOS nije osetljiv na smetnju i može da radi čak i kada se izgubi radarski signal.

Razmena podataka između opreme na brodu i nosača može se odvijati sve do trenutka kada projektil pogodi cilj. Ovo pomaže posadi da zna da li je došlo do promašaja ili pogotka. AGM-88G će imati noviju i poboljšanu bojevu glavu, čiji se parametri trenutno drže u tajnosti. Jedno se sigurno zna – kupac je zahtevao da proizvod sadrži “multi-mode” fitilj koji može da obezbedi detonaciju u svim uslovima.

Lovac na ruske PVO sisteme

AGM-88G AARGM-ER je svakako opasno oružje koje ima nekoliko prednosti. Pre svega, raketa je stvorena kao sredstvo za suzbijanje ruskih sistema PVO kao što su S-400 i napredni PVO sistem S-500.

Ruski sistemi bi mogli da se odbrane od ovih raketa jedino ako budu napređeni.

Ruska Federacija je odavno naoružana protivvazdušnim raketnim sistemima “Pancir”, koji se mogu koristiti za neutralizaciju AGM-88G AARGM-ER i kao paravan za “veliku protivvazdušnu odbranu”.

Međutim, postavlja se pitanje da li Rusija ima dovoljno ovih sistema koji bo mogli da pruže dovoljno podrške kako bi se zaštitili od ovih moćnih antiradarskih raketa.

Više o vojnim temama, čitajte i ovde.

13 COMMENTS

  1. Ahahahahahahaha, vidili smo to njihovo oružije na djelu, zapad moze ratovati protiv nekoga samo ako je 100x jači. I onda mora igrati prljavo. Zato ameri aj ne serite više gotovo je s vašom dominacijom

  2. Koliki je domet sa cega se ispaljuje i dali u opste moze da dodje u priliku da se lansira pre nego sto nosac bude u dometu Ruske pvo ili ako je nosac brod pre nego ga stigne kinzal cirkon ili neki torpedo sa podmornice. Ne pise a to je verovatno tajna koliko su pvo sistema unistili tom raketom kada i cijih ili ostaje samo prica kao o f35 ili drugim sistemima koji nisu u praksi nista pokazali ili su se pokazali lose poput patriota ili f22 koji ne moze lako da pogodi Kineski balon pa dodje f15 da to uradi. I ako je na zalasku holivud jos radi!

  3. Kakve su ovo gluposti? Kome je namenjen ovaj tekst? Niti je vest, niti su taktičko-tehhnički podaci. Dakle, niti je za laike niti za stručnjake. Znači služi samo da popuni neki prostor.

    • Tekst je preveden naruceni clanak kojim se kurazi pretezno americka publika. U takvim tekstovima oni presrecu hipersonicne rakete, pogadjaju radare i imaju najbolje avione.

  4. Nesto sto radi na struju se ne moze ometati?Radi cak I kad se radar iskljuci..genijalci…sistemi su mobilni,iskljuce radar I pomere se….helooooo…vecu glupost nisam procitao…Tako je bilo I sa HIMARSima,menaju tok rata,oruzje za pobedu…danas se I ne pominju….pre toga je bio Barjaktar,pa Javelin…svako Malo nesto novo ce da pobedi Ruse…

  5. Sve glupost do gluposti. Srb – apsolutno si u pravu. Barjaktari, iranski dronovi, rusko supersonicno tajno oruzje, moderno zapadno oruzje, PVO sistemi….kao i hrana iz ratnih rezervi koja se delila po ratnim podrucjima preko UN -a – konzerve iz sezdesetih, tako je i sa oruzjem… trosi, menjaj, napravi sukobe – prodaji sto ti ne treba, i…pravi novo oruzje. Sve dok se oruzje pravi – bit ce ratova.

  6. Moj im je savet da poboljsaju sopstveni pvo sistem i zemlji a ne da jure tudje po svetu.
    Trebace im pvo, i to dobar…..

  7. Bože mili budalaština zapadnih.. opet nesto novo za Ruske PVO PRO sisteme.. A ne smijete ni prismrditi u zonu obaranja tih istih sistema.. ako se ispaljuje sa broda, pa i taj brod ce biti meta drugih Ruskih sistema, itd.. S 400, S 300V4, S 500, S 550, S 300 VM , itd čuvaju ne samo PANCIRI, već i BUK M3, BUK M2 , TOR M2/ M2U, VERBA, IGLE, SOSNA R ( sistemi kratkog i srednjeg dometa )!!! A kako misli ta raketa američka da preleti toliku razdaljinu da bi u dubini uništila ove PVO PRO sisteme dugog dometa a da ne budu oboreni u letu, jer postoje sistemi višeslojne PVO PRO odbrane.. ??!!! Ovo su čiste zapadne gluposti..

  8. Pa oni nisu stali sa razvojem raketa od kako su prisvojili tvorca V1 i V2 rakete 1945 godine. Za sta sluzi ovaj tekst?

  9. Služio sam vojsku pre tačno 40 godina kao radarista . Još tada su postojaje antiradaske rakete koje se lansiraju sa aviona i od kojih gotovo nema spasa pogotovo ako radari nisu mobilni ! Tako da ovo nije nikakva nova tehnika ,naprotiv .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here