Pixabay

Američki uvoz iz Rusije dostigao je 522,1 milion dolara u avgustu i veći je za 7,7 odsto u odnosu na jul kada je iznosio 484,8 miliona dolara, što je prvi mesečni porast od aprila ove godine, navodi se u izveštaju koji je objavila američka Kancelarija za statistiku.

Istovremeno, izvoz američke robe u Rusiju opao je za 19 procenata na 66, 8 miliona dolara u avgustu sa 82, 5 miliona dolara u julu.

Podaci pokazuju da su SAD u periodu januar – avgust 2022. ukupno uvezle rusku robu u vrednosti od 12,1 milijardu dolara, a izvezle u Rusiju proizvode u iznosu od samo 1, 3 milijarde dolara, dodaje se u informaciji.

“Raša tudej” navodi da se ovaj porast dešava uprkos obećanju američkog predsednika DžozefaBajdena da će zadati Moskvi “razorni udarac” ograničenjem robne trgovine.

Prema mišljenju analitičara, Vašington profitira od antiruskih sankcija, pri čemu napominju da dok vrši pritisak na EU da odustane od snabdevanja robom iz Rusije, SAD istovremeno nastavljaju da kupuju stotine nesankcionisanih vrsta ruskih proizvoda.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here