pixabay.com
Moskva

Dvanaest američkih veterana koji su ratovali u Drugom svetskom ratu će u maju otputovati u Rusiju na proslavu godišnjice završetka Velikog otadžbinskog rata u Moskvi, izjavio je Timoti Dejvis, predsednik američke nevladine organizacije koja organizuje to putovanje.

– Pomislio sam da bi u sklopu obeležavanja 75. godišnjice okončanja Drugog svetskog rata u Evropi bilo neophodno skrenuti pažnju na Istočni front i sponzorisati putovanje u Rusiju nekoliko preživelih veterana tog rata iz Amerike kako bi 9. maja zajedno sa ruskim veteranima u Moskvi proslavili ovaj važan dan u našoj istoriji – izjavio je predsednik ove američke nevladine organizacije.

Prema njegovim rečima, najmlađi američki veteran koji planira posetu Rusiju trenutno ima 96 godina, a najstariji 103 godine.

Kako opisuje Dejvis, američke veterane u Rusiji očekuje prilično bogat program.

Planirano je da četiri dana provedu u Sankt Peterburgu, tri u Volgogradu i pet dana u Moskvi, a u svakom gradu bi se sastajali sa ruskim veteranima. Pored toga, gosti iz Amerike bi takođe posetili nekoliko škola kako bi govorili o njihovom ličnom ratnom iskustvu i značaju očuvanja sećanja na te događaje.

– Da nije bilo sovjetskih heroja, ne bi bilo pobede saveznika nad Nemcima na zapadnom frontu. Istorija se ne sme revidirati, mora se govoriti istina i prenositi budućim naraštajima – zaključio je Dejvis.

Ruske vlasti su više puta saopštavale o pokušajima nekih evropskih zemalja da revidiraju istoriju, a ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je Rusija obavezna da čuva istinu o Velikom otadžbinskom ratu i da se odupre pokušajima falsifikovanja njene istorije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here