pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dok je u Banjaluci trajala svečana akademija povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, američki vojni avioni preleteli su nebo iznad Banjaluke.

Dva lovca F-16 američkog vazduhoplovstva leteli su danas iznad Brčkog i Tuzle u okviru obuke kontrole napada Oružanih snaga BiH i Vazdušnih snaga SAD.

Treći avion, Stratotanker, borbenim avionima F-16 dopunio je gorivo iznad teritorije Republike Srpske, koji su verovatno u tom trenutku bili iznad Banjaluke.

Na Flajt radaru nisu se mogli videti avioni F-16, ali jeste Stratotanker koji je bombarderima natankao gorivo.

On je poletio iz Engleske, kružio je na potezu od Teslića preko Kotor Varoša, Krupe na Vrbasu sve do Sanskog Mosta, gde je pravio okret i vraćao se od Bosanskog Petrovca prema Mrkonjiću.

Zvaničnici Republike Srpske su ocenili da je reč o „klasičnoj provokaciji uoči Dana RS“.

Iz američke ambasade u BiH ranije danas su saopštili da ovi preleti pokazuju posvećenost SAD-a teritorijalnom integritetu BiH u jeku, kako su naveli, antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti vlasti RS.

U RS se danas i sutra obeležava 9. januar, Dan RS, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, navodeći da obeležavanje Dana RS na taj datum diskriminiše pripadnike ostala dva konstitutivna naroda, Bošnjaka i Hrvata.

8 COMMENTS

  1. Pa oni su i zasluzni sto imamo Republiku Srbsku.I normalno je da za Dan Republike polete i avioni,a oni su i zasluzni sto nam Dodik vlada dozivotno oni su ga i postavili.Mi znamo da smo u Banjaluci bili spremni da bjezimo za Srbiju jer su Muslimanske-Hrvatske snage bile pred Banja lukom i zaustaviti ih je mogao samo Nato .

  2. Pa kako,Amerikanci su nam prijatelji..hehe,pogledajte samo istoriju i takozvano savezničko bombardovanje Srbije 1944 kada su uništili većinu Srpskih gradova,pod plaštom da gadjaju Nemce,a rušili stambene zgrade i ubijali Srpske civile

  3. Ovo je još jedan dokaz da se USA i NATO ne moze više verovati ! Kad US Ambasada ponovo objavi da sa Srbijom ili Srbima ima duboke prijateljake odnose , setite se ovog preleta i izjave US Ambasade iz sarajeva!
    Niti nam je USA prijatelj još manje saveznik !
    Samo Neutralnost i ništa drugo !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here