Američki vojnici se sve više ubijaju

0

Zamenik načelnika združenog Generalštaba američke vojske general Piter Čijareli izjavio je na brifingu u Pentagonu da će ove godine prošlogodišnji "rekord" biti premašen.

Američki vojnici počeli su da u sve većem broju okreću oružje na pogrešnu stranu
 

"Do 16. novembra kopnena vojska je registrovala 140 samoubistava aktivnih vojnika, koliko je ukupno počinjeno tokom cele 2008. godine, a do kraja godine ostalo je još mesec i po dana. To je strašno i ne želim ni na koji način da potcenim važnost ovog broja", rekao je Čijareli za Rojters, progozirajući da će do kraja godine biti još samoubistava.

 

Prema njegovim rečima, uzroci samoubistava još su nepoznati, a trećina onih koji su sami sebi prekinuli život nikada nije slata iz zemlje u inostranstvo, zbog čega su u američkoj vojsci pokrenuli istragu o tome da li je stres zbog upućivanja vojnika na novu operaciju okidač za samoubistva kod vojnika koji tek treba da budu poslati u akciju.

 

Još 71 američki vojnik počinio je samubistvo po prestanku aktivnog angažmana tokom 2009. godine, što je za oko 25 odsto više nego prethodne godine. Neki od njih su podigli ruku na sebe samo nekoliko nedelja pošto su se vratili kući.

Podaci se odnose isključivo na američke vojnike, dok statistika iz drugih vojnih službi nije bila na raspolaganju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here