pixabay.com

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan u dvodnevnim razgovorima sa kineskim ministom spoljnih poslova Vang Jijem u Bangkoku nije uspeo da izdejstvuje da Kina izvrši pritisak na Iran da zaustavi napade Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru, saopštio je danas zvaničnik američke administracije.

On je rekao da su razgovori danas završeni bez naznaka da je Kina spremna da preduzme odlučne korake da iskoristi svoj ekonomski uticaj na Iran, koji finansira i oprema Hute, kako bi Teheran prestao da podržava militante iz Jemena, prenosi Politiko.

„Peking kaže da će pokrenuti tu temu sa Irancima, ali sigurno ćemo sačekati pre nego što dalje komentarišemo koliko efektivno mislimo da oni to zapravo rade“, rekao je visoki zvaničnik američke administracije novinarima.

Prema njegovim rečima, Vašington udara u zid i u pokušaju da podstakne Peking da ubedi bliskog saveznika Severnu Koreju da smanji program nuklearnog naoružanja, da smanji podršku Rusiju u ratu protiv Ukrajine i da ublaži sve neprijateljskiju retoriku prema Južnoj Koreji.

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka navodi se da su razgovori Salivan -Vang bili „iskreni, sadržajni i plodonosni“, ali se uopšte ne pominje da je bilo reči o krizi u Crvenom moru.

Umesto toga se ističe da je Vang svom sagovorniku poručio da je pitanje nezavisnosti Tajvana „najveći izazov za odnose Kine i SAD“.

Ponavlja se zabrinutost Pekinga da SAD koriste izvozna ograničenja „da obuzdaju i suzbiju razvoj drugih zemalja“ i navodi da će dve zemlje na budućim sastancima razgovarati o „granici između nacionalne bezbednosti i ekonomskih aktivnosti“.

Dodaje se da je Vang rekao da bi obe strane trebalo da iskoriste predstojeću 45. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa kao šansu da razmišljaju o prošlim iskustvima i tretiraju jedni druge kao jednake, „umesto da usvajaju snishodljiv stav.“

„Obe strane treba da budu posvećene međusobnom poštovanju, mirnoj koegzistenciji i saradnji u kojoj svi dobijaju, izgrađujući ispravan način za interakciju Kine i SAD“, rekao je Vang.

Nespremnost Kine da iskoristi svoju diplomatsku i ekonomsku težinu da podrži poteze SAD za rešavanje krize u Crvenom moru i za ublažavanje provokacija Severne Koreje, ukazuje na ograničene domete diplomatskih napora Bajdenove administracije u odnosima sa Pekingom, navodi Politiko.

5 COMMENTS

  1. Ovo je zalosno da Amerikanci ne mogu da natjeraju kinu da radi sto oni hoce kinezi valjda ne vide i ne postuju sta amerika sve cini u svijetu zalosno je sto amerikanci ne mogu vise da narede mnogim zemljama sta treba da rade takva nevidjena demokratija amerike radi neposlusnih kineza i drugih drzava dovesce do propasti i nevidjene krize u svijetu cudno je da Amerikanci ne mogu natjerati kinu da ucini nesto dobro za svijet a Amerikanci cine toliko dobro za kinu

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here