pixabay.com

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da bi SAD trebalo da prestanu da se mešaju u situaciju oko Tajvana i Južnog kineskog mora, ističući da prodaja američkog oružja Tajvanu situaciju čini opasnijom.

“Tajvanska vladajuća Demokratska progresivna partija pretvara Tajvan u skladište oružja i bure baruta”, rekao glavni portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Ćen.

Naglasio je da bezbednost Tajvana zavisi od mirnog razvoja odnosa sa Pekingom, umesto “nekoliko komada oružja proizvedenog u SAD“.

“Tražimo da američka strana postupi u skladu sa svojim rečima i preduzme konkretne korake da ispoštuje svoju obavezu da ne podržava nezavisnost Tajvana, prestane da naoružava Tajvan i prestane da podriva suštinske interese Kine“, poručio je Vu.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije, a to ostrvo koje ima svoju samoupravu, priznalo je desetak država, među kojima nisu SAD.

Vašington ne podržava formalnu nezavisnost Tajvana, ali je obavezan svojim zakonima da obezbedi ostrvu sredstva za odbranu.

Pojedini američki zvaničnici pozivaju na pojačanu podršku kao odgovor na pretnje vojnim vežbama Kine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here