pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas da će Moskva odmah odgovoriti na američko postavljanje kopnenih raketnih sistema kratkog i srednjeg dometa u različitim delovima sveta.

U komentaru ministarstva, povodom godišnjice od prestanka važenja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), ocenjuje se da raspoređivanjem takvih raketnih sistema u svetu „ozbiljno ugrožava regionalnu i globalnu bezbednost“, kao i da će to dovesti do nove „opasne faze u trci u naoružavanju“, prenosi TAS S.

„Rusija ne može da ignoriše pojavu dodatnih raketnih pretnji svojoj teritoriji, što će za nas imati strateška svojstva. Ovo će zahtevati hitno reagovanje, bez obzira na to kakve će rakete biti raspoređene, bilo da su one nuklearne ili ne“, naglasilo je ministarstvo.

Ističe se da je jedini razuman i opravdan dalji korak zajednička potraga za uzajamno prihvatljivim rešenjem trenutne situacije uz pomoć političkih i diplomatskih sredstava.

„Rusija ostaje otvorena za ravnopravan i konstruktivan rad na vraćanju poverenja i jačanju međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti. Nadamo se da će američka strana pokazati sličan interes i odgovornost“, zaključuje rusko ministarstvo.

1 KOMENTAR

  1. Poštovana i visoko cenjena moja Rusijo. SAD su instalirale Raketne Baze u Polskoj i baltičkim zemljama i svuda redom oko naše Rusije. Nisam diplomata niti političar običan građanin sa kvalifikacijom za pravljenje mašina. Vi treba da ste već postavili ili obnovili vaše baze na Kubi, u Venecueli, Boliviju ste izgubili ličnom ne pažnjom. Ja znam da imate još vremena i tada nek se i SAD malo razmisle šta rade. Ovako i ovim izgovorom za SAD ne znači apsolutno ništa samo vam se smeju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime