Amerika bi da postavi krstareće rakete u Evropi

0

twitter.com
Ruske podmornice koje špijuniraju američke vojne vežbe izazivaju strah
 

Glavni američki pregovarač za kontrolu naoružanja Ros Gotemiler tvrdi da su novi ruski krstareći projektili srednjeg dometa već spremni za upotrebu. Vašington posebno zabrinjava obnovljeni arsenal ruskih podmornica koje prelaze Atlantik i posmatraju vežbe američke vojne flote.

Rusija gradi nove generacije velikih podmornica opremljenih projektilima, koje su po svojoj moći jednake američkim. Moskva je najavila da će ponovo početi da koristi i vozove za transport interkontinentalnih nuklearnih projektila, jer ih je tako teže naciljati.

Rusi svojim kupcima već reklamiraju krstareće rakete "Klub-K", koje se sve do ispaljivanja mogu da se skrivaju u neupadljivom kontejneru zajedno sa lansirnim uređajem.

Sad zbog toga, a naročito Republikanska stranka, koja u američkom Kongresu ima većinu, traži "jači odgovor" na rusko naoružavanje. Sve češće zvanični Vašington razmišlja o novom uvođenju krstarećih raketa u Evropu.

Glavni čovek Pentagona za kontrolu naoružanja Brajan MekKion navodi da će, iako SAD u Evropi nemaju lansirne rampe za krstareće rakete (jer je to zabranjeno sporazumom Vašingtona i Moskve), njihoov postavljanje biti jedna od mogućnosti za odgovor Rusiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here