EPA/Julia Nikhinson
Vladimir Zelenski i Džo Bajden

Sjedinjene Američke Države biće “odgovorne za poraz Ukrajine” ukoliko Kongres ne odobri nov zahtev Bajdenove administracije za višemilionsko finansiranje ratom razorene zemlje, izjavila je Sekretar finansija Dženet Jelen, nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otkazao obraćanje američkom Kongresu.

Ona je u utorak novinarima u Meksiko Sitiju ocenila da je finansiranje, naročito opšteg državnog budžeta Ukrajine, “potpuno neophodno”, i da predstavlja preduslov da podrška Međunarodnog monetarnog fonda nastavi da stiže Ukrajini.

Jelen je rekla da je finansiranje Ukrajine od suštinskog značaja za sve američke saveznike u Evropi, koji su pružali pomoć toj zemlji da pobedi u svojoj borbi protiv ruske invazije.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je ranije da je odlaganje pomoći Sjedinjenih američkih država stvorilo “veliki rizik” da će Ukrajina izgubiti taj skoro dvogodišnji rat.

Lider Ukrajine kasnije je otkazao planove da se obrati Kongresu sa zahtevom za direktnu američku pomoć, dok su kongresmeni raspravljali oko republikanskog zahteva da se ta pomoć poveže sa izmenom američke imigracione i granične politike.

Kasnije je ukrajinski predsednik Zelenski otkazao planove da se obrati Kongresu sa zahtevom za direktnu američku pomoć, dok su kongremeni raspravljali o dodatnom paketu potrošnje od preko 100 milijardi dolara koji bi uključio pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i finansiranje zaštite granice.

4 COMMENTS

  1. Odobrio Kongres pare ili ne, nema pomoći za Ukrajinu. Što bi rekao naš narod: “Naseli na rudu” anglo – saksonaca (čitaj: SAD i Velika Britanija).

  2. da, hoce. Ali ne zato sto nece pomagati do kraja vec zato sto je inicirala sukob i smislila da se ukrainskim glavama bori protiv svog neprijatelja.

  3. Америка је већ одговорна за ститине хуљада украјинаца и десетине хиљада Руса. А пре тога за милионе других народа широм планете – то је једна есенција пакленог зла.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here