Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da namerava da uvede sankcije zvaničnim licima Kine i Hongkonga koji potkopavaju autonomiju tog administrativnog centra.

Tramp je saopštio da SAD ukidaju sve olakšice, između ostalog, trgovinske, koje je do sada imao Hongkong.

– Kina nije održala obećanje da će osigurati autonomiju Hongkonga – rekao je američki lider.

Po njegovim rečima, Peking je „narušio preuzete obaveze“ i „jednostrano preuzeo kontrolu nad situacijom u sferi bezbednosti Hongkonga“.

– To je tragedija za sve stanovnike Kine, Hongkonga i celog sveta – naveo je Tramp.

– Kina je zamenila formulu „jedna država – dva sistema“ na „jedna država – jedan sistem“, zato sam naložio da moja administarcija počne proces ukidanja olakšica koji daju privilegije Hongkongu – dodao je on na konferenkciji za štampu u Beloj kući.

Tramp je obećao da će Vašington revidirati sve preporuke Amerikancima povodom putovanja u ovaj nemirni region, i takođe ograničio ulazak u SAD naučnicima iz Kine, jer bi, navodno, mogli da ugroze bezbednost zemlje.

Američki predsednik je saopštio da će „SAD preduzeti sve neophodne korake kako bi se činovnici Kine i Hongkonga, koji su direktno ili indirektno umešani u kršenja autonimije administrativnog okruga, našli pod udarom sankcija“.

On je dodao da će razmotriti mere protiv kineskih kompanija koje trguju na američkim berzama, jer bi, kako kaže, ulaganje u te kompanije moglo da izloži američke državljane neosnovanom riziku.

Ranije je Kina saopštila da je „krajnje neophodno“ da se donese zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong. Demonstranti u Hongkongu ovu najavu ocenjuju kao grubo mešanje kineske Komunističke partije u autonomiju Hongkonga, ali zvanični Peking negira ove optužbe. SAD smatraju katastrofalnom odluku Pekinga i naglašavaju da ona potkopava autonomiju i slobodu Hongkonga.

3 COMMENTS

  1. I Amerika nije ispunila odredbu o postovanju rezolucije 1244. Zboc cega ne uvedu sami sebi sankcije zbog toga? Mislim da stvarno ne postoje veci licemeri od Amerike

    • A americi treba da se uvedu sankcije za nerede po celoj SAD i za ubijanje civila i izživljavanje po crnoj populacij.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here