pixabay.com
Moskva

Rusija, Kina i Iran učvršćuju svoje ekonomske i političke veze, formirajući novi azijski blok, piše „Nezavisima gazeta“.

Ono što zbližava Moskvu, Teheran i Peking je američki pritisak koji se ogleda stalnim pooštravanjem sankcija. Ove zemlje već u međusobnoj trgovini ne koriste američki dolar, već nacionalne valute i stvaraju posebne mehanizme kako bi izbegle američke sankcije. Uz to, Iran sprema novi sporazum o dugoročnoj saradnji sa Kinom i Rusijom.

U martu sledeće godine ističe sada važeći iransko-ruski sporazum o saradnji i ministar inostranih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif je već saopštio da se Teheran dogovorio sa Moskvom o obnavljanju ugovora.

– Smatramo da je bolje da se ugovor modernizuje i napravi dugoročna i sveobuhvatna saglasnost, koja će biti potpisana i predstavljena parlamentu – smatra Zarif.

U isto vreme Iran nastavlja pregovore s Kinom o partnerstvu u narednih 25 godina.

Prema iransko-kineskom sporazumu, Kina može da investira 400 milijardi dolara u mnoge iranske sektore, uključujući naftu i gas, dok će Iran obezbediti stabilnu dostavu energenata Kini u narednih 25 godina.

– Kada Iran, Rusija i Kina vode pregovore o dugoročnim strateškim sporazumima, stiče se utisak, da se na istoku formira novi svetski poredak – izjavio je bivši predstavnik Ministarstva inostranih poslova Irana Ramin Mehmanparast.

– Bićemo svedoci formiranja novog svetskog poretka – kaže bivši iranski diplomata.

Podvukao je da je jedini krivac za stvaranje saveza Amerika, koja je svojim pritiscima zbližila Iran, Kinu i Rusiju.

Trenutni obim rusko-iranske trgovine nije veći od dve milijardi dolara, a države su se dogovorile da ga uvećaju do 25 milijardi dolara. Rusija izvozi u Iran prehrambene proizvode i poljoprivredne sirovine, proizvode od celuloze, papira i drveta, mašine, opremu, transportna sredstva i drugo. Rusija uvozi prehrambene proizvode, poljoprivredne sirovine, metal i proizvode hemijske industrije.

Tokom prošle godine Iran i Rusija su prenos novca organizovali putem ruskog sistema za transakcije i iranskog „Sepam“, bez korišćenja sistema „Svift“.

Takođe, Rusija nastavlja da gradi u Iranu atomsku elektranu „Bušer-2“, koja bi trebalo da bude gotova početkom 2026. godine. Iran kupuje od Rusije i PVO sistem S-300 i zajedno sa Rusijom realizuje projekat međunarodnog transportnog koridora (MTK) „Sever-jug“.

Redovno zasedanje radne grupe za saradnju u oblasti transporta između Rusije i Irana je bilo krajem jula. Na čelu ruske delegacije je bio zamenik ministra transporta Vladimir Tokarev, dok je na čelu iranske delegacije bio zamenik ministra za infrastrukturu i građevinarstvo Šahram Adamnežad. Strane su se dogovorile da povećaju transport Kaspijskim jezerom, zapadnom i istočnom granom koridora MTK „Sever-jug“ u pravcu Rusije i Irana. Bez obzira na sve, ruski eksperti za sada ne vide veliki potencijal za dalji rast rusko-iranske ekonomske saradnje.

1 KOMENTAR

  1. Što se ne udruze u vojni savez Rusija,Kina,Indija,Brazil,Iran i Severna koreja i da sravne prokletu Ameriku sa zemljom kao Kartaginu???

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime