commons.wikimedia
Ruski sistem "Buk" (Foto: Arhiva)

“Znatno je porasla verovatnoća ukrajinskih provokacija u blizini granica Rusije”, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije Aleksandar Grebenkin. On je upozorio i na opasnost od oružanih sukoba usled američkog pritiska.

– U poslednje vreme su znatno povećani rizici da će ukrajinske specijalne službe i radikalne organizacije izvesti provokacije u pravcu Krima i u pogledu objekata pomorske ekonomske delatnosti i transportnih prelaza na Azovskom i Crnom moru – rekao je on u intervjuu za „Rusku gazetu“.

S tim u vezi, ocenio je da je situacija na pojedinim delovima ruske državne granice i dalje teška i da postoji opasnost od oružanih sukoba i incidenata usled sve većeg pritiska Amerike i njenih saveznika.

– Situacija na granicama naše zemlje ne daje osnova da se zaustavljamo na postignutom i zahteva dalje efikasne mere za njihovo jačanje kako bi se obezbedila pouzdana nacionalna bezbednost u pograničnom prostoru – istakao je Grebenkin.

Prema njegovim rečima, na vlast su nakon državnog prevrata u Ukrajini došli ljudi „koji propovedaju radikalni nacionalizam, rusofobiju i oni koji su neosnovano na osnovu sopstvenih konjunkturnih razloga proglasili našu zemlju agresorom“.

Taj faktor „krajnje negativno“ utiče na operativnu situaciju na zajedničkom delu granice.
„Primetan je rast prekograničnog kriminala koji je povezan sa organizacijom kanala nezakonitog pomeranja oružja, municije i eksplozivnih naprava, kao i šverc droge, robe, tereta i goriva i maziva“, rekao je zamenik sekretara Savet bezbednosti, dodajući da Kijev pokušava da izvrši „negativan informativni uticaj“ na Ruse koji žive na Krimu.

Prethodno je televizija „Si-Bi-Es njuz“ prenela da su američki obaveštajci upozorili evropske saveznike na mogućnost ruskog „napada“ na Ukrajinu u zavisnosti od početka hladnog vremena.

S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Zapad veštački raspiruje histeriju time što upozorava na moguću pripremu ruske „invazije“ na Ukrajinu i da Kremlj ne isključuje pokušaje provokacija u cilju opravdanja navoda zapadnih zemalja.

Američki mediji u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije na granici sa Ukrajinom. S tim u vezi, portparol predsednika Rusije rekao je da Rusija premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime