Tanjug

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam naveo je između ostalog da misli da je dobra vest “bila to što je Tramp konačno otišao jer administracija Džoa Bajdena daleko bolje shvata situaciju, a to je da će sama sebi skočiti u usta ako ide tom politikom izolacionizma”.

Popov je istakao da ne sme “da se prekida to američko-evropsko partnerstvo”.

– Bajden je puno toga za kratko vreme uradio da se ono obnovi, a bez njega teško da se mogu rešavati i stvari na Balkanu. Drugačije je kada imate dve strane. Amerika ima apsolutni uticaj na Kosovu, već je jednom oborila Kurtijevu vladu kad nije bila kooperativna, a EU ima mehanizme da izvrši pritisak na Srbiju kroz ekonomske pakete. Drago mi je što u žiži pažnje SAD nije samo Kosovo već i BiH, mislim da je to dug Amerike prema Bosni i Hercegovini. Ona je iznedrila Dejtonski sporazum – rekao je Popov.

Kako navodi “SAD nisu na vreme učinili ono što je bilo potrebno da se promeni Dejtonski ustav, u smislu stvaranja funkcionalne države”.

– Da je Ustav promenjen pet godina nakon Dejtona, kada se nije oslanjalo na ove nacionalne hajduke u BiH, sigurno je da BiH već odavno ne bi bila protektorat.

1 COMMENT

  1. Sto mi citimo u un znaci amerikanci nagovaraju albance da nas matletiraju a nas predsednik samo osudjuje i cuti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here