EPA
Vladimir Putin i Donald Tramp

Sjedinjene Američke Države predlažu Rusiji produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja na manje od pet godina kako bi se što pre izradio novi multilateralni dokument, izjavio je specijalni izaslanik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli.

– Predložili smo kraći vremenski period (od ruskog predloga na pet godina). Ne možemo da skidamo nogu sa gasa, kako se kaže, već treba da se u potpunosti pozabavimo sastavljanjem narednog sporazuma. Stoga razmišljamo o kraćem vremenskom periodu – rekao je Bilingsli u intervjuu za „Komersant“.

On je dodao da trajanje ovog kraćeg roka zavisi od toga „koliko fleksibilno će biti rukovodstvo Rusije“.

Bilingsli je naveo da će američka strana korigovati svoju pregovaračku poziciju u zavisnosti od reakcije Rusije, ukoliko do te reakcije dođe.

– Smatramo da smo izneli vrlo jasan, vrlo jednostavan akcioni plan koji je koristan za obe zemlje. Takođe smatramo da on odražava diskusije koje su vodili naši predsednici. I sada, kao što sam vrlo jasno rekao, a mi zaista tako mislimo, lopta je na ruskoj strani terena – dodao je on.

SAD spremne za razgovor o PRO

Bilingsli je izjavio da su Sjedinjene Američke Države spremne da sa Rusijom razgovaraju o pitanjima protivraketne odbrane, ali da Moskva za sada nije iznela nijedan konkretan predlog na ovu temu.

– Sa svoje strane, mi naravno smatramo da postavljanje nuklearnih bojevih glava na protivraketne sistem nije baš dobra ideja. Drugim rečima, takođe imamo mišljenje o tome šta Rusija radi u ovoj oblasti. Spremni smo da razgovaramo o temi protivraketne odbrane, ali ne nameravamo da uvodimo nikakva ograničenja za protivraketnu odbranu – dodao je Bilingsli.

Dobar predlog

Bilingsli smatra da su Sjedinjene Američke Države dale „dobar“ predlog Rusiji za produženje Sporazuma o strateškom naoružanju, a nakon mogućeg reizbora Donalda Trampa cena pitanja će porasti.

– Znate, Rusija sama mora da odluči da li želi da produži Sporazum o strateškom naoružanju. Dali smo joj dobar predlog. Ne mislimo da je ta ponuda nepravedna. Smatramo da se zasniva na principu reciprociteta i da će dovesti do veće transparentnosti. I mi mislimo da je veoma dragoceno u trenutnoj situaciji kada Sjedinjene Američke Države i Rusija trenutno nemaju međusobno poverenje – istakao je Bilingsli.

On smatra da je to prilično značajan korak napred koji bi obe države mogle zajedno da učine u trenutku kada treba ozbiljno da se traže takve mogućnosti za zajednički rad.

Spremni za predsednički memorandum

Bilingsli je naglasio da je Vašington spreman da „već sutra“ sa Moskvom zaključi „predsednički memorandum“, kojim se predviđa produženje Sporazuma o strateškom naoružanju, ali da se nakon novembarskih izbora mogu se pojaviti novi uslovi.

Za sada predlog ostaje na snazi u onom obliku u kojem su ga SAD ponudile, rekao je on.

– Pretpostavljam da će, ako ga Rusija ne prihvati, nakon što Tramp bude ponovo izabran, cena ‘ulaznice’, kako kažemo u Sjedinjenim Američkim Državama, porasti – precizirao je specijalni izaslanik.

Ukoliko memorandum ne bude pripremljen do februara, Sporazum neće biti produžen, podsetio je on.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države predložile su Rusiji da, pre izrade novog punopravnog ugovora koji će zameniti Sporazum o strateškom naoružanju, zaključe sporazum poput memoranduma o kontroli naoružanja, koji predstavlja okvirni dokument i ne zahteva ratifikaciju.

Odgovarajući na pitanje da li Sporazum o strateškom naoružanju zaista neće biti produžen ako Rusija i Sjedinjene Američke Države do februara ne postignu predsednički sporazum koji je predložio Vašington, Bilingsli je rekao da se u takvoj situaciji sporazum neće obnoviti. On smatra da postojeći sporazum nije povoljan za Sjedinjene Američke Države, jer „nameće ograničenja Vašingtonu koja se ne nameću Rusiji“.

Ovaj novi okvirni memorandum takođe bi sadržao tačku o Kini, dodao je on.

Bez obzira na predlog Moskve da se u budući dugoročni sporazum uključe Francuska i Velika Britanija, uključivanje Kine je od suštinske važnosti za Sjedinjene Američke Države, precizirao je Bilingsli.

„Jasno smo dali do znanja ruskim kolegama da se ono što radi Kina značajno razlikuje od onoga što rade Velika Britanija i Francuska. Ni Velika Britanija ni Francuska ne povećavaju svoj nuklearni arsenal. Kina aktivno razvija i raspoređuje svoje nuklearno oružje“, naglasio je on.

Rusija povećava nuklearni arsenal

Moskva povećava svoj nuklearni arsenal, a Sjedinjene Američke Države ne, pri čemu je Vašington izuzetno zabrinut zbog ruskih sistema nuklearnog naoružanja kratkog dometa, dodao je Bilingsli.

On je ponovio da i Rusija i Kina povećavaju nuklearni arsenal, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država.

– Zbog toga smatramo da bi sporazum koji budemo postignli u budućnosti trebalo da odražava i bilateralna razmatranja koja sam pomenuo i trilateralne zabrinutosti – naveo je on.

On je naglasio da Sjedinjene Američke Države ne osporavaju legitimitet onoga što Rusija radi, jer je ona suverena država.

– Ali smo izuzetno zabrinuti zbog onoga što radi izvan Sporazuma o strateškom naoružanju, a posebno povećanja sistema nuklearnog naoružanja kratkog dometa. Pitamo se zašto je to neophodno. Smatramo da je to za Rusiju bacanje ogromnogo novca kada njena vlada ima mnogo drugih prioriteta na koje bi vredelo trošiti novac – primetio je on.

Vašington neće povući nuklearno oružje iz Evrope

Sjedinjene Američke Države su spremne da razgovaraju sa Rusijom o bilo kojim predloženim temama, ali neće povlačiti nuklearno oružje iz Evrope, naglasio je Bilingsli.

– Izuzetno ozbiljno se odnosimo prema stavu ruske strane i smatramo da je značajno voditi profesionalni dijalog o pitanjima koje izazivaju zajedničku zabrinutost, kao i pitanja koja brinu jednu od strana. Zbog toga smo definitivno spremni da razgovaramo sa Rusijom o NATO-u i o našim garancijama nuklearnog obuzdavanja datih članicama Severnoatlantske alijanse. Ali nećemo povlačiti nuklearno oružje ni iz jednog skladišta. To ne zahtevamo ni od Rusije. Ne zahtevamo da ruske vlasti povuku čitavo svoje nuklearno naoružanja iz Kalinjingrada ili učine nešto slično – objasnio je Bilingsli.

Bilingsli je objasnio da, ukoliko se Rusija ne složi da zaključi okvirni predsednički memorandum o kontroli naoružanja do februara Vašingtonu će biti izuzetno drago da nastavi da modernizuje svoj nuklearni arsenal bez ograničenja Sporazuma o strateškom naoružanju.

– Rusija je uglavnom završila modernizaciju svog nuklearnog arsenala. Mi svoju tek započinjemo. I biće nam izuzetno drago da to nastavimo bez ograničenja predviđenih Sporazumom o strateškom naoružanju – naglasio je on.

Sporazum o strateškom naoružanju

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su ovaj sporazum 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum ostaje na snazi deset godina (do 5. februara 2021. godine), osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here