pixabay.com

SAD bi mogle da zatraže od partnera i saveznika da finansiraju privatnu komercijalnu operaciju za slanje pomoći Pojasu Gaze pomorskim putem.

Operacija bi mogla da počne pre nego što američka vojska izgradi privremeni lučki sistem u enklavi na obali Sredozemnog mora za prijem humanitarne pomoći, rekli su američki zvaničnik i tri dobro obaveštena izvora za Rojters.

Izvori su rekli da bi na osnovu tog plana za nekoliko sedmica mogla da bude dopremljena velika količina pomoći u Pojas Gaze, ako se za plan obezbede finansijska sredstva.

Američki zvaničnik i jedan izvor rekli su da SAD ne bi finansirale taj projekat, a zvaničnik i još dva izvora su naveli da Vašington razmatra da saveznici finansiraju taj plan i da ga podrže preko međunarodne fondacije koja bi primala sredstva od vlada i privatnih izvora.

Predviđena vrednost komercijalnog pomorskog projekta je oko 200 miliona dolara za šest meseci, rekli su izvori.

Istakli su da planiranje komercijalnog projekta predvodi konsultantska firma ”Fogbow” koja uključuje bivše zvaničnike američke vlade iz Ministarstva odbrane, USAID-a i CIA, kao i bivše zvaničnike UN.

Pentagon je saopštio da bi privremeni lučki sistem mogao da postane operativan za 60 dana.

4 COMMENTS

  1. Mlatenje prazne slame i nelivsi magarce dok trava ne poraste to su stare narodne izreke koje je nam sve govore ne mora da komentarisemo bilo sta

  2. 2 miliona ljudi bez hrane i vode a Amerika priprema operaciju za 2 mjeseca.Zalosno i odvratno procitati a ne zamisliti da svakodnevno djeca umiru od gladi.

  3. Amerikanci moraju sve da naplate, pa da iskoriste i takvu muku jadnog naroda.Evropljani će da skupe pare za njihove firme koje će da rade.Tako su na ukrajinskom jadi njihovi proizvođači oružja samo u 2022 godini ostvarili dobit od 280 milijardi dolara.Zelena agenda za spašavanje planete od klimatskih promjena biće finansirana iz Evrope a poslove će obavljati po potpisanim ugovorima samo američke firme.Ej, jadna Evropo!

  4. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here