Tanjug
Metju Palmer

Metju Palmer, specijalac Donalda Trampa za Balkan, poručio da Srbi i Albanci “moraju da se nađu na pola puta”, jer je to jedino rešenje.

SAD po svemu sudeći ipak podržavaju podelu Kosova kao konačno rešenje srpsko – albanskog spora.

To je indirektno potvrdio zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, koga mediji zovu specijalcem Donalda Trampa za Balkan. On je potvrdio da Srbi i Albanci “moraju da se nađu na pola puta” i da je to jedino moguće rešenje za kosovksi problem.

Palmer procenjuje da je povratak za pregovarački sto moguć pre kraja ove godine.

– Trenutno nas zanima da se obe strane vrate pregovaračkom stolu, da korak po korak napreduju ka dogovoru. Ne mislim da postavljanje veštačkih rokova pomaže procesu, ali bismo voleli da se pregovori nastave što je pre moguće – rekao je Palmer u intervjuu za “Glas Amerika”, dodajući da Priština i Beograd moraju biti konstruktivni.

– Verujemo da je predsednik Vučić posvećen evropskoj budućnosti Srbije, i da svi uključeni u proces shvataju da je za evropsku budućnost Beograda i Prištine potrebna puna normalizacija odnosa. Nadamo se da se dve strane mogu naći na pola puta, da pregovaraju, postignu sporazum, primene ga i ostvare evropski put. Amerika je partner EU, koja vodi taj proces, ne vidim razlog da se to menja – ističe Palmer.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here