EPA/Yuri Gripas
Donald Tramp

Od administracije Bila Klintona, SAD su nekritički stajale na stranu kosovskih Albanaca. Problem su samo produbljivali čime je naspravljena tempirana bomba u EU.

Ovo je mišljenje Dragomir Anđelković političkog analitičara o stavu američkog predsednika Donalda Trampa da je kosovski konflikt star 20 godina pogrešno vođen, koji je izneo Ričard Grenel, posrednik u pregovorima Beograda i Prištine, piše Sputnjik.

Grenel, pri tome, nije pecizirao na šta i na koga je Tramp mislio kada je ovo rekao.

Anđelković veruje da je Tramp jasno, na ovaj način, osudio politiku Amerike o ovom pitanju, koja je vođena u ranijem periodu.

– Naravno, ne može Vašington naglo da napravi zaokret od onoga što je tadašnja američka admnistracija uradila, ali Tramp je svestan da su to loši okviri, i da bi trebalo nešto izmeniti. Mislim da je njegova izjava za nas vrlo povoljna, jer označava, makar retorički, ono što je Amerika uradila Srbiji povodom Kosova – uveren je Anđelković.

Sagovornik Sputnjika pri tom dodaje da to ne znači da će Amerika odustati od priznanja Kosova, jer oni nikada neće napraviti diskonuitet u odnosu na svoju politiku, čak i kada se ona radikalno razlikuje u odnosu na prethodnu admnistraciju.

– Dakle, oni neće anulirati politiku svojih prethodnika, ali možemo očekivati više razumevanja za srpsku stranu, i spremnost da se u nekom momentu možda dođe i do nekog kompromisa. Ali, ne možemo da očekujemo radikalne poteze kao što je odustajanje od koncepta ‘nezavisnog“ Kosova’ – uveren je Anđelković.

On smatra da je Tramp, kada je govorio o pogrešno vođenom kofliktu, verovatno mislio i na agresiju na SRJ koja je bila pre 20 godina.

– Jasno je da je sigurno najveća greška Amerike to što je izvršila agresiju na jednu suverenu državu, da bi okupirala jedan deo njene teritorije. A onda na njemu dopustila islamskim fundamentalistima da rade šta hoće. Isti ti fundametalisti su kasnije postali opasnost za Ameriku, jer je najveći broj pripadnika ekstremnih muslimanskih formacija na Bliskom istoku, u odnosu na broj stanovnika, došao sa Kosova. To im je prva greška – kaže sagovornik Sputnjika.

Druga greška se odnosi na ponašanje Amerike posle preuzimanje kontrole nad Kosovom, jer nije ništa nije uradila da uspostavi pravni okvir.

– Odnosno, prepustili su da ta zona postane mafijaška teritorija, i konačno, priznali su je kao državu. Umesto da su pre priznanja dogovorili neki model koji bi zadovoljio i Srbe, podelu Kosova ili nešto drugo…. Ovako su Albancima dali ono što su želeli, a sada je teško da njih neko privoli na bilo kakav kompromis – napominje Anđelković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here