Ministarstvo odbrane Rusije
Foto: Ilustracija

SAD su zabrinute zbog kašnjenja po pitanju razvoja hiperzvučnog oružja za Rusijom i Kinom i to u periodu od nekoliko godina, upozorava portal „Militari voč“ pozivajući se na izveštaj Istraživačke komisije američkog Kongresa.

„Rusija i Kina već imaju u svom arsenalu hiperzvučne leteće aparate koji su opremljeni nuklearnim bojevim glavama dok SAD još nije ni pokrenula razvoj sopstvenog hiperzvučnog programa“, navodi se u dokumentu u koji je američki portal imao uvid.

Istovremeno, kako se navodi, u vojnom budžetu SAD navedeno je da je izdvojeno 3,2 milijarde dolara za istraživanje hiperzvučnog oružja, što je daleko više nego što iznose ukupni vojni budžeti mnogih svetskih država.

„Militari voč“, pored toga, sa žaljenjem konstatuje i činjenicu da Pentagon još uvek nije jasno postavio zadatak o primeni hiperzvučnog oružja, što stvara dodatne probleme prilikom razvoja tog novog tipa oružja.

Portal navodi i reči bivšeg rukovodioca Nacionalne uprave SAD za vazduhoplovstvo i istraživanje kosmičkog prostora Majkla Grifina koji je svojevremeno upozoravao na činjenicu da „Amerika“ ne raspolaže sistemima koji bi predstavljali pretnju Rusiji i Kini, kao i da nema adekvatnu zaštitu od takvih sistema Moskve i Pekinga.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime