Pixabay.com
Foto: Ilustracija

U suočavanju sa Kinom Američko ratno vazduhoplovstvo može da isprovocira situaciju u kojoj će Peking biti prinuđen da upotrebi nuklearno naoružanje kao odgovor, piše američki list „Forbs“.

Kako navodi kolumnista „Forbsa“ Loren Tompson, u slučaju rata SAD će u vazdušni prostor Kine poslati avione koji mogu da nose nuklearne bojeve glave.

To je, pre svega, bilo demonstrirano tokom vežbi održanih krajem prošle godine. Američka vojska je napravila plan delovanja u slučaju mogućih napada Kine na Tajvan 2030. godine, piše list „Defens njuz“.

Prema informacijama medija, u vežbama je učestvovao perspektivni američki strateški bombarder nove generacije B-21, kao i B-52 koji je deo naoružanja od 1955. godine.

Saopšteno je da je hipotetička invazija bila zaustavljena bez primene nuklearnog naoružanja, iako kineski sistem strateškog upozorenja za sada ne može brzo da napravi razliku između nuklearnog i nenuklearnog rata.

– Moguće je da komanda Kine neće želeti da dugo čeka pre nego što odgovori – podvukao je Tompson.

Rukovodstvo Kine može sa razlogom pretpostaviti da su američki stelt bombarderi poslati da prate interkontinentalne balističke rakete, koje mogu da dolete do teritorije SAD ili da unište sistem strateške vojne kontrole, dodao je autor članka.

Prema njegovom mišljenju, projektanti američkog ratnog vazduhoplovstva nisu mnogo razmišljali o tome da će protivnicima biti jako teško da razaznaju dali bombarderi sa sobom nose nuklearno ili konvencionalno naoružanje.

– To nije imalo veliki značaj kada je protivnik bila Srbija ili Irak, ali kada je i druga strana država sa nuklearnim naoružanjem, koja ima strateški arsenal dalekog dometa, onda to ima veliki značaj – smatra kolumnista.

Pentagonu ostaje da razmisli kako da, u slučaju rata, iskoristi ove avione kako bi sprečio mogući nuklearni sukob, zaključio je Tompson.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here