EPA-EFE
Bivši državni sekretar SAD Majk Pompeo

Američki interes za Balkan ne prestaje. Posle preuzimanja kosovskog pitanja u svoje ruke, američki predsednik Donald Tramp poslao je svog čoveka na evropsku turneju, a posle posete Sloveniji, njegova sledeća stanica je – Hrvatska.

Majk Pompeo, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, uskoro dolazi u Hrvatsku, a kako navode hrvatski mediji, sa njim će se u Dubrovniku sastati predsednik Vlade Andrej Plenković i ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Tačan datum dolaska još se utvrđuje, ali kako javlja zagrebački Jutarnji list, poseta Trampovog čoveka Hrvatskoj dogodiće se u toku sledeće nedelje.

Teme razgovora, osim bilateralnih odnosa, biće u vezi sa ukidanjem viza, izbegavanje dvostrukog oporezivanja, ali interes je SAD i da se razgovara o uvođenju 5G mreže, što je bila ključna tema kada je Pompeo nedavno posetio Sloveniju.

Amerika, naime, želi da njene kompanije rade na razvoju 5G mreže, a ne kineske, što je uostalom i deo sporazuma nedavno potpisanog između SAD, Srbije i tzv. Kosova u Vašingtonu, dodaje se u tekstu.

Pompeo je nedavno na evropskoj turneji, osim Slovenije, posetio i Poljsku, Češku i Austriju, sa agendom da upozori NATO saveznike na “opasnost od rastućeg uticaja Kine i Rusije”, odnosno na nužnost odbacivanja „Huaveja“ kao globalnog tehnološkog lidera u razvoju mreža nove generacije, ali i na potrebu diversifikacije snabdevanja gasa i nafte.

List podseća i na činjenicu da Amerikanci Hrvatima nude nove borbene višenamenske avione F-16 i da su se javili na tender sa zvaničnom ponudom.

Takođe, jedna od tema razgovora biće i gradnja LNG terminala na Krku, što je i američki strateški interes da potisne ruski gas, jer preko Krka Evropa može da se snabdeva gasom.

Tema će sigurno biti i položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, odnosi u regionu. Hrvatska je potpisnica Dejtonskog sporazuma, zaključuje se u tekstu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here