EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Vašington do sada nije hteo ili nije mogao da ubedi Kijev da ispunjava Minske sporazume.

– Što se tiče američkih kolega, svaki put govorimo da, ukoliko je američka strana u stanju da ubedi Kijev da bude privržen preuzetim obavezama, to se može pozdraviti. Ali do sada, nažalost, Vašington to nije hteo ili nije mogao – rekao je Peskov novinarima.

Ranije je stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi za Donbas Boris Grizlov rekao da rukovodstvo Ukrajine čini sve da pogorša sukob sa Donbasom.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Istovremeno, Zapad je uveo sankcije Rusiji zbog navodnog mešanja u ukrajinski sukob, a Moskva je na te sankcije odgovorila istom merom i zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here