pixabay.com
Foto: Ilustracija

SAD treba da potisnu Rusiju i Kinu sa tržišta nuklearnih tehnologija, koje se nalazi pod njihovim uticajem, i da postanu globalni lider u toj sferi, navodi se u strategiji Miistarstva energetike SAD, koja je objavljena na njihovom sajtu.

„Na kraju će američka vlada izaći na tržišta gde sada dominiraju državne kompanije Rusije i Kine, i obnoviće našu poziciju svetskog lidera u izvozu najboljih tehnologija u sferi nuklearne energetike, zajedno sa strogim standardima neširenja“, navodi se u dokumentu, koji je predat na razmatranje predsedniku Donaldu Trampu.

Konkretno, američko Ministarstvo predlaže da se Moskva i Peking spreče u nameri da uspostave čvrste odnose sa „nizom istočnoevropskih i afričkih država“.

Pored toga, autori strategije žele da američkoj Komisiji za nuklearno regulisanje daju ovlašćenje da „odbija da uvozi nuklearno gorivo, proizvedeno u Rusiji i Kini, s ciljem osiguravanja nacionalne bezbednosti“.

„Sposobnost stranih državnih preduzeća da obezbede ciklus prerade nuklearog goriva u cilju uspostavljanja liderskih pozicija na tržištu i snažnih bilateralnih odnosa mogu predstavljati ozbiljne geopolitičke izazove za SAD“, ističe se u dokumentu.

S tim u vezi, autori dokumenta predlažu da se smanji količina ruskog nuklearnog goriva, dozvoljena za uvoz u SAD. Reč je o suzbijanju delatnosti kompanije za proizvodnju nuklearnog goriva TVEL, koja se nalazi u sklopu ruske državne korporacije „Rosatom“.

Ranije je saopšteno da je obim stranih porudžbina „Rosatoma“ u periodu od 10 godina, do 2019. godine, iznosio 133-135 milijardi dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here