pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američki Stejt department dao je odobrenje da Ukrajina kupi 16 novih vojnih brodova ukupne vrednosti 600 miliona dolara, saopštio je Pentagon uz ocenu da ta nabavka „neće narušiti balans snaga u regionu“.

Kako se precizira, reč je o 16 brodova tipa „Mark 6“, a pored toga, Ukrajina će kupiti i 32 automatskih mitraljeza „Sihok A2“, 20 optičkih morskih radara, ali i 16 sistema za prepoznavanje neprijatelja, kao i 40 ručnih mitraljeza MK44.

Iz Pentagona tvrde da će nabavka ovog naoružanja ojačati borbenu moć Ukrajine kako bi se odbranila od potencijalnih pretnji „najsavremenijim brzim vojnim brodovima kratkog prečnika delovanja“.

Pored toga, američki vojni zvaničnici smatraju da će Ukrajina na ovaj način daleko efikasnije moći da odbrani svoje teritorijalne vode, ali i sopstvene interese na moru.

Pored toga, Pentagon smatra da će integracija ovih brodova u postojeće odbrambene sisteme ići veoma lako.

Mediji podsećaju da je jedan deo opreme Ukrajina i ranije dobila od Amerike, a reč je o radarskim sistemima, dok bi ovi vojni brodovi prvi put bili u rukama ukrajinske mornarice.

Inače, „Mark 6“ su najnoviji ratni brodovi koji su se pojavili 2016. godine u okviru američke mornarice. Opremljeni su mitraljezima kalibra 25 milimetara, kao i optičkim sistemima za nišanjenje. Posadu čini 10 ljudi.

3 COMMENTS

  1. Za cega ce bednici kupiti sve to? Amerika sve daje besplatno, samo da se ovi bore za ameticke interese. Skupljaci starog gvozdja se vec raduju.

  2. To je patrolni camac koji ima samo lako naoruzanje i sluzi za patroliranje u priobalnom pojasu.
    Neozbiljno je pricati o nekom suprostavljanju iole ozbilnijem ratnom plovilu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here