wikipedia.org
Hamvi vozilo

Vlada SAD uručila je danas Oružanim snagama BiH 21 visokomobilno višenamensko vozilo “hamvi” čija je ukupna vrednost oko 2.607.364 američka dolara.

Ministar odbrane u Savetu ministara Sifet Podžić, koji je danas prisustvovao primopredaji u kasarni Oružanih snaga u Rajlovcu, rekao je da je od 21 vozila devet saniteta i 12 vozila za transport trupa.

– Uz ranije doniranih 58 “hamvi” vozila, Oružane snage BiH sada imaju 79 takvih vozila na raspolaganju i to umnogome povećava mobilnost naših snaga – rekao je Podžić.

On je najavio da će u narednom periodu biti donirano još sedam ovakvih vozila, čime će ukupna vrednost SAD Oružanim snagama iznositi više od 14,3 miliona američkih dolara.

Primopredaji vozila prisustvovao je i ambasador SAD u BiH Erik Nelson, koji izrazio zadovoljstvo što može uručiti ovu donaciju američkog naroda.

– Ova vozila nazivamo višenamenskim, mogu se kretati po raznim terenima, mogu se koristiti i u miru kao podrška Oružanim snagama. Taj kapacitet odgovora na krizne situacije u miru je nešto u što SAD ulažu sredstva kako bi se ti kapaciteti povećali. Zato je važna bila i nedavno održana vežba “Brzi odgovor” koju smo organizovali, uz pomoć Nacionalne garde države Merilend – rekao je Nelson.

Načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović najavio je da se do kraja godine očekuje da SAD donira BiH i četiri nova helikoptera.

– Reč je o novoj opremi koja ranije nije korišćena. To su višenamenski helikopteri koji se mogu koristiti kao transportni. Naša vojska prvi put moći će koristiti helikoptere u svim vremenskim uslovima, bez obzira da li je dan ili noć – rekao je Mašović.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime