wikipedia.org
Hamvi vozilo

Vlada SAD uručila je danas Oružanim snagama BiH 21 visokomobilno višenamensko vozilo “hamvi” čija je ukupna vrednost oko 2.607.364 američka dolara.

Ministar odbrane u Savetu ministara Sifet Podžić, koji je danas prisustvovao primopredaji u kasarni Oružanih snaga u Rajlovcu, rekao je da je od 21 vozila devet saniteta i 12 vozila za transport trupa.

– Uz ranije doniranih 58 “hamvi” vozila, Oružane snage BiH sada imaju 79 takvih vozila na raspolaganju i to umnogome povećava mobilnost naših snaga – rekao je Podžić.

On je najavio da će u narednom periodu biti donirano još sedam ovakvih vozila, čime će ukupna vrednost SAD Oružanim snagama iznositi više od 14,3 miliona američkih dolara.

Primopredaji vozila prisustvovao je i ambasador SAD u BiH Erik Nelson, koji izrazio zadovoljstvo što može uručiti ovu donaciju američkog naroda.

– Ova vozila nazivamo višenamenskim, mogu se kretati po raznim terenima, mogu se koristiti i u miru kao podrška Oružanim snagama. Taj kapacitet odgovora na krizne situacije u miru je nešto u što SAD ulažu sredstva kako bi se ti kapaciteti povećali. Zato je važna bila i nedavno održana vežba “Brzi odgovor” koju smo organizovali, uz pomoć Nacionalne garde države Merilend – rekao je Nelson.

Načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović najavio je da se do kraja godine očekuje da SAD donira BiH i četiri nova helikoptera.

– Reč je o novoj opremi koja ranije nije korišćena. To su višenamenski helikopteri koji se mogu koristiti kao transportni. Naša vojska prvi put moći će koristiti helikoptere u svim vremenskim uslovima, bez obzira da li je dan ili noć – rekao je Mašović.

1 COMMENT

  1. ameri donirali bosanskoj vojsci 21 hamvi
    da pitam vucica dali je ova donacija za podrsku mira iliza planiranje rata

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here