EPA/SENIOR AIRMAN ALEXANDRA MINOR HA
Američki vojnici (Foto: Arhiva)

SAD su preuzele kontrolu nad sirijskim naftnim poljima i sada sa naftom mogu da rade sve što žele, izjavio je američki lider Donald Tramp nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom na samitu Alijanse u Londonu.

„ID je pokušavao da sačuva kontrolu nad naftom, a sada je u potpunosti mi kontrolišemo. Otvoreno govoreći, (po tom pitanju) mi imamo značajnu podršku velikog broja različitih ljudi. Jedini naši vojnici koji ostaju na toj teritoriji su oni koji čuvaju naftu. Mi kontrolišemo naftu i mi možemo da radimo sa njom sve što hoćemo“, rekao je Tramp.

Američki lider je u oktobru povodom povlačenja američkih vojnika sa severa Sirije, gde turska vojska izvodi operaciju, izjavio da Vašington namerava da sačuva kontrolu nad naftnim poljima na severoistoku te zemlje.

Podsetimo, oko 90 odsto sirijske nafte nalazi se na istočnoj obali reke Eufrat, gde se ranije nalazilo uporište terorističke organizacije ID. Ta teritorija je danas pod kontrolom kurdskih Sirijskih demokratskih snaga, koje su saveznik SAD.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime