pixabay.com
Bela kuća

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju ukrajinske sankcije protiv „proruskih“ snaga, rekao je vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije Filip Riker.

– Srdačno smo pozdravili to što Ukrajina od februara uvodi sankcije protiv proruskih aktera koji su radili na tome da potkopaju napredak Ukrajine u reformama i demokratskim institucijama. To pomaže da se zaštite reforme, da se unaprede i da se pruži otpor zlonamernom uticaju kroz vladavinu zakona – rekao je Riker, govoreći na američko-ukrajinskom forumu.

Američka strana poziva Ukrajinu da preduzme dodatne korake kako bi zaštitila institucije i pozvala na odgovornost korumpirana lica, poručio je on.
U februaru je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ukazom stavio na snagu odluku Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane o uvođenju sankcija na pet godina protiv televizija „112 Ukraina“, „Njuzvan“ i „ZIK“ i poslanika Vrhovne rade iz frakcije „Opoziciona platforma – za život“ Tarasa Kozaka, vlasnika pomenutih televizija.

Televizije, protiv kojih su uvedene sankcije, su opoziciono orijentisane i povezuju ih sa jednim od lidera stranke „Opoziciona platforma – za život“ Viktorom Medvedčukom.

Iz stranke su tu odluku osudili, istakavši da je to manifestacija diktature i kršenje slobode govora u zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here