commons.wikimedia
Američki vojnici na vežbi sa indijskim kolegama (Foto: Arhiva)

SAD planiraju da ojačaju svoje prisustvo u Aziji s ciljem da se suprotstave Kini i Rusiji, a to žele da postignu stvaranjem specijalne jedinice, koja će obavljati informativne, elektronske, raketne i sajber operacije.

Specijalna jedinica biće opremljena za izvršavanje napada na kopnene i morske ciljeve, a za to će koristiti visokoprecizno naoružanje dugog dometa, poput hipersoničnih raketa. Kako navode američki mediji, to će verovatno pomoći SAD da „očiste“ put Ratnoj mornarici u slučaju sukoba. Jedinica će najverovatnije biti bazirana na ostrvima istočno od Tajvana i Filipina, ali još nije poznato kada će biti raspoređena, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

– Prosto je nerealno suprotstaviti se istovremeno Kini i Rusiji u Pacifičkom regionu, koji je obuhvaćen kineskom vojnom doktrinom. Čak i ako imaju najveću mornaricu na svetu i koriste najnovije naoružanje, mislim da će Amerikanci imati određenih problema, naročito u situaciji kada kineska i ruska flota imaju mnogo brži tempo razvoja, dok grupe američkih nosača aviona svake godine gube na značaju, pretvarajući se iz moćnih borbenih jedinica u pogodne mete – kaže za Sputnjik vojni ekspert Sergej Čenik.

Kako “probiti” neprijatelja?

Američki sekretar za odbranu Rajan Makarti je rekao da će specijalna operativna grupa pomoći u neutralisanju „nekih mogućnosti“ kojima raspolažu Rusija i Kina, čiji je cilj da drže američke grupe nosača daleko od kontinentalne Azije.

Makarti je naveo da će sklapanjem novog sporazuma sa Nacionalnom kancelarijom za izviđanje biti podržani preduzeti koraci. Prema tom sporazumu, američke snage će moći bolje da presreću informacije sa postojećih i budućih satelita na niskoj Zemljinoj orbiti.

Prema Makartijevom planu, taj korak će omogućiti američkoj vojsci da izgradi novu paradigmu u Pacifičkom regionu, gde kopnene snage mogu da „probiju“ odbranu neprijatelja za vazdušne i mornaričke snage.

SAD izgubile dominaciju u Pacifiku

Stručnjaci smatraju da su SAD izgubile vojnu superiornost u Pacifiku, kao i sposobnost da održavaju povoljan odnos snaga u regionu. Kako navode, kumulativni efekat od ratova na Bliskom istoku, stroga štednja i neadekvatno ulaganje u napredne vojne kapacitete i socijalne programe u Americi doveli su do toga da američke snage budu slabo pripremljene za nadmetanje sa velikim silama u Indopacifičkom regionu.

Studije su pokazale da se američka Ratna flota, osim podmorničke komponente, mora hitno modernizovati jer ih Kinezi prestižu.

Komentarišući američke planove o raspoređivanju specijalne jedinice za „obuzdavanje“ Rusije i Kine, Peking je saopštio da računa na razumnost Vašingtona u Azijsko-pacifičkom regionu, ističući da će Kina svoju ogromnu moć koristiti u konstruktivne i miroljubive svrhe.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here