pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sjedinjene Američke Države prebacile su u Gruziju nekoliko stotina vojnika i helikoptera „Blek houk“ iz vazduhoplovne baze „Ramštajn“ u Nemačkoj radi učešća u multinacionalnim vojnim vežbama „Agilan duh“ (Agile Spirit 2021), saopštila je pres-služba gruzijskog Ministarstva odbrane.

„Uoči zvaničnog otvaranja vojnih vežbi vojnici i vojna tehnika različitih zemalja stižu u Gruziju vazdušnim i morskim putem. Na teretnom brodu ‘Obiriks’ u luku Poti u Gruziji već su stigli iz Rumunije oklopni hameri (HMMWV) koji pripadaju 173. pešadijskoj brigadi vojne policije SAD, kao i različite vrste logističke opreme“, navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, helikopteri će učestvovati u vežbama u delu koji se odnosi na pružanje medicinske pomoći i evakuaciju.

Ranije je Ministarstvo odbrane Gruzije saopštilo da će se godišnje vojne vežbe „Adžajl spirit“ održati u zemlji po deseti put od 26. jula do 6. avgusta.
U vežbama će učestvovati oko 2.500 vojnika iz 15 zemalja – Gruzije, SAD, Estonije, Nemačke, Letonije, Litvanije, Rumunije, Poljske, Španije, Turske, Ukrajine, Velike Britanije, Kanade, Italije i Azerbejdžana.

Amerika će poslati oko 700 vojnika na vežbe u Gruziju, prenose mediji.
Prema saopštenju gruzijskog Ministarstva odbrane, cilj vojnih vežbi je „unapređenje operativne kompatibilnosti između oružanih snaga zemalja koje učestvuju i jačanje regionalne saradnje u oblasti bezbednosti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime