EPA/Sedat Suna

Predstavnici turskih poslovnih krugova dobijali su pretnje iz Amerike zbog nastavka trgovine sa Rusijom, piše turski list “Ajdinlik”, pozivajući se na izvor u Savetu za spoljne ekonomske veze zemlje.

– SAD pišu ogromno pismo, a ispod je napisano ‘Sledite ova pravila’. To je pretnja. Pišu da vam se danas ništa neće desiti, ali nikada ne znate šta će biti u budućnosti. Kažu: ako koristite naše sisteme, naš softver, proizvode, ako budete trgovali s nama – mi vas razumemo – rekao je sagovornik agencije.

Istovremeno, diplomatski izvor iz turske prestonice rekao je za Sputnjik da su optužbe protiv Turske da pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije – neosnovane.

Po njegovim rečima, principijelni stav Ankare po pitanju sankcija Rusiji više puta je objašnjavan liderima zapadnih zemalja.

– Od prvog dana sukoba u Ukrajini zauzeli smo posredničku poziciju, održavajući ravnopravne odnose poverenja sa našim bliskim susedima. Pod rukovodstvom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ulažu se aktivni posrednički napori da se postigne prekid vatre. U uslovima posredovanja, Ankara ne može da odustane od uravnoteženog stava – pojasnio je on.

Kako je ranije saopšteno, zamenik ministra finansija SAD Brajan Nelson posetiće Tursku kako bi sa lokalnim zvaničnicima razgovarao o sankcijama protiv Rusije. Kako navodi Blumberg, Vašington je zabrinut zbog toga što Ankara odbija da se pridruži ograničenjima protiv ruskih brodova, avio-kompanija i preti uvođenjem sekundarnih sankcija.

To će biti druga Nelsonova poseta Turskoj. Diplomatski izvor iz Ankare rekao je za Sputnjik da turska strana primećuje provokativne vesti u medijima na temu sankcija protiv Rusije i da ne prihvata preteći ton.

Šef Nacionalne obaveštajne organizacije Turske Ibrahim Kalin izjavio je da bi uvođenje antiruskih sankcija nanelo udarac turskom biznisu.

1 COMMENT

  1. Kakav idiotizam Amerike.Neme vise niste vise policajac sveta.Toliko ste zla uradili po svetu da vas vise niko ne sljivi ni za suvu sljivu.Ko ste vi da uvodite sankcije kome vi hocete samo zato sto ne podrzava vasu pokvarenu Globalisticku okupatorsku politiku.KiM je od vas okupirano i pokusavate da primorate Srbiju da to prizna.Nece moci.Amerika i NATO napolje iz Srbije sa srpskog KiM.Vi ste okupatori.lazovi siledjije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here