EPA-EFE/Sgt. Victor A. Mancilla / US Central Command
Američki vojnici oko aerodroma u Kabulu

Odlaskom iz Avganistana Amerika je otvoreno priznala krah strategije čiji je cilj bio uspostavljanje sveobuhvatnog vojno-političkog prisustva, ocenio je zamenik predsednika ruskog Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev.

Pokušavajući da spase svoju reputaciju i autoritet NATO u celini, američka administracija je odbila da prizna poraz i umesto toga počela je da se služi formulom – “nas ne isteruju, sami odlazimo”, naveo je Medvedev u autorskom članku za „Gazeta.ru“.

– Ipak, predsednik Bajden je ukazao da povlačenje vojske ne znači samo kraj kampanje u Avganistanu nego i kraj ere “velikih vojnih operacija s ciljem preuređivanja drugih država”. Njegove reči, suštinski, znače otvoreno priznanje Vašingtona da je njihova strategija uspostavljanja sveobuhvatnog vojno-političkog prisustva doživela krah – naveo je Medvedev.

On upozorava i na novu migrantsku krizu za Rusiju i zemlje Centralne Azije zbog situacije u Avganistanu. U tom kontekstu on naglašava važnost osiguravanja bezbednosti Rusije i zemalja ODKB.

– Avganistanci čine jednu od najvećih grupacija izbeglica koje spas traže u Evropi. Novi talas migrantske krize preti i Rusiji i zemljama Centralne Azije – ističe Medvedev.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ne preduzmu mere u cilju osiguranja bezbednosti posledice avganistanskog sukoba mogle bi da se osete i na teritoriji Rusiji susednih država, pri čemu se pre svega radi o merama za suprotstavljanje terorizmu koji ni posle 20 godina nije nestao.

Medvedev smatra i da su posledice vojnog prisustva SAD u Avganistanu katastrofalne, imajući u vidu da je Vašington uludo uložio 1,5 biliona dolara u tu zemlju a nije uspeo da pobedi terorizam.

U regionu, kako je istakao, i sada deluje desetine hiljada militanata.

Početkom avgusta, kada su američke snage počele povlačenje iz Avganistana, talibani su pojačali su ofanzivu protiv vladinih snaga.

Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu.
Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime